L’IEI apropa el patrimoni cultural als més joves amb la recreació de l’edifici dins del videojoc Minecraft

11/12/2024
Es tracta d’una iniciativa pionera, extrapolable a altres espais patrimonials o monuments, impulsada per Gamesports Electrònics


L’activitat ‘Vine a jugar al Minecraft a l’IEI’ ha reeditat l’èxit aconseguit el passat juliol amb una doble jornada d’exposició i participació que ha aplegat 180 alumnes d’entre 10 i 12 anys de sis centres educatius de Lleida, en una iniciativa pionera impulsada per l’Institut d’Estudis Ilerdencs i Gamesports Electrònics, extrapolable a altres monuments o espais patrimonials d’arreu del país.

El director de l’IEI, Andreu Vàzquez, i el cofundador de Gamesports Electrònics, Noé Bosch, han valorat molt positivament l’activitat, que s’ha desenvolupat aquest dimarts i dimecres a la Biblioteca de l’IEI¬ i que ve a donar continuïtat a la primera experiència que es va fer, el juliol passat, en el marc de la Festa Major de l’IEI, tot i que en aquesta ocasió els centres escolars han estat els grans protagonistes.

Andreu Vàzquez ha destacat que l’objectiu de l’IEI amb aquesta activitat ha estat apropar la història de l’IEI i alhora la història del país als més joves i fer-ho a través d’un videojoc, en aquest cas del Minecraft, que “té un component educatiu que, si el sabem explotar, té un potencial molt gran”.

Per la seva part, Noé Bosch ha explicat que és la primera vegada que recreen un espai com aquest “amb aquesta dinàmica d'escape room i amb tot el component educatiu i històric” que han adaptat per a l’ocasió. L’IEI, ha dit, “és pioner” en aquesta experiència que ha estat “molt positiva i extrapolable a molts altres llocs”. “Es tracta d’acostar el patrimoni i la cultura a nois i noies joves que potser no visiten monuments o espais emblemàtics que tenen al costat de casa”, ha afegit.

‘Vine a jugar al Minecraft a l’IEI’ és un projecte impulsat per GameSports Electrònics a partir de la recreació de l’edifici de l’IEI dins del videojoc de Minecraft, en la qual els participants col·laboren per descobrir, resoldre i cercar pistes o enigmes, la suma dels quals els ajuda a passar les pantalles del joc. Els objectes que van trobant tenen relació amb la història de l’IEI i amb la importància que ha tingut la institució en la defensa del català. Cada pantalla recrea dins el videojoc diferents espais de l’IEI, com ara la Biblioteca, l’Aula Magna o el Pati. Tot això, amb l’estètica típica de Minecraft i amb un hardware i perifèrics gaming instal·lats per a l’ocasió.

En aquesta segona entrega del projecte, l’IEI ha rebut un total de 179 alumnes d’edats compreses entre els 10 i els 12 anys de sis centres de la ciutat, que han gaudit de la desena d’ordinadors instal·lats a la Biblioteca. A més, i banda dels col·legis, la part final de cadascuna de les jornades s’ha reservat per al públic en general, que ha pogut gaudir de dos torns per poder jugar prèvia inscripció. Els centres que han participat han estat Pràctiques I (23 alumnes), Camps Elisis (23), Frederic Godàs (53 alumnes), Santa Anna (50), Seu Vella (8) i Joan XXIII (22).

A més de poder jugar al MineCraft, els alumnes han pogut gaudir de la instal·lació nadalenca ‘L’estel, un regal de llum’, ubicada al Pati de l’IEI, i de la projecció d’un vídeo explicatiu sobre la història i curiositats de l’IEI.