Les plantes medicinals, protagonistes del taller ‘De la llavor al remei’, amb Júlia Yuste, en el marc de l’exposició de Paula Vicente

10/07/2024
Durant l’activitat, s’han identificat algunes d’aquestes plantes i les seves propietats medicinals, i s’ha explicat com plantar-les i recol·lectar-les

 
L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dimecres el taller ‘De la llavor al remei’, una activitat gratuïta per a tots els públics dirigida per Júlia Yuste Mayer i emmarcada dins l’exposició ‘Entre la fulla i la muntanya’, de Paula Vicente Puiggròs.

Durant el taller, que s’ha fet al Pati de l’IEI, s’han donat a conèixer algunes de les plantes medicinals del nostre territori i les seves propietats medicinals. També s’ha explicat com plantar-les i recol·lectar-les, i, finalment, s’ha elaborat un xarop medicinal amb algunes d’elles. A més, s’ha ofert una visita guiada a l’exposició ‘Entre la fulla i la muntanya’, que es pot veure a la sala Gòtika de l’IEI fins a aquest diumenge, 14 de juliol; una mostra que es pregunta com ens relacionem amb la vida i els ecosistemes que ens envolten i que busca actuar des de la curiositat, la prova i l'error i la intuïció per generar noves escoltes i relacions multiespècie.

L’exposició és un dels premis que va rebre Paula Vicente com a guanyadora del guardó IEI-Embarrat 2023, promogut per l’Institut d’Estudis Ilerdencs. La mostra inclou també el resultat d’un projecte que Paula Vicente va fer amb 331 llavors caducades que va trobar, algunes de les quals va plantar. En total en van brotar més d’un centenar que ha estat regalant als visitants de l’exposició perquè se les enduguessin a casa i les fessin créixer.

Per la seva banda, Júlia Yuste Mayer és enginyera agrònoma i l’autora del llibre ‘Manual de plantes medicinals’ que ha escrit des del Col·lectiu Eixarcolant i amb l’Editorial Alpina. Apassionada de les plantes medicinals, s’ha anat especialitzant en aquest tema, formant-se en medicina tradicional del Mediterrani i treballant en diferents projectes, com el Parc de les Olors de Celrà, Herbes de l’Alt Pirineu i el Col·lectiu Eixarcolant.