L’edifici de l’IEI, protagonista d’un dels sis capítols de la nova entrega de ‘Mil Històries’

26/11/2024
El projecte ofereix un catàleg de vídeos sobre història de les Terres de Lleida i dona a conèixer l’immens patrimoni documental que hi ha als arxius


El projecte audiovisual ‘Mil Històries’ oferirà en la seva nova entrega un total de sis capítols, un dels quals es dedicarà a l’edifici de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

L’Aula Magna de l’IEI ha estat precisament l’escenari on s’ha presentat la segona temporada d’aquest projecte, en un acte en el qual han participat la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, i el director i productor del projecte, Enric Cortés, i que ha inclòs la projecció d’un vídeo resum dels sis capítols que en formen part. El primer capítol s’ha estrenat aquest dimarts i la resta de capítols s’aniran publicant mensualment al seu canal de YouTube:
https://www.youtube.com/channel/UCpzJVkP4rzuOYaUeGtARE4A

Estefania Rufach ha explicat que el projecte ofereix “píndoles per donar-li una nova mirada a la història i a la cultura i per gaudir-la també d'una manera diferent”. La vicepresidenta ha remarcat que, des de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, “promovem l’estudi de la nostra història, de la nostra cultura, de la seva activitat, i vam veure oportú formar part d’aquest projecte per fer arribar a la societat aquesta història i aquesta cultura”.

Per la seva part, Enric Cortés ha explicat que l’objectiu de tot plegat és “donar veu a la història de Lleida”, i fer-ho audiovisualment, “perquè als arxius tenim moltíssim material que està per catalogar i molt d’altre que està catalogat, però que se li ha de donar vida i se li ha de donar sortida, perquè en el moment que rasques una mica acabes trobant joies increïbles”, ha dit.

Segons ha detallat Cortés, ‘Mil Històries’ ofereix un catàleg de vídeos d’història dels territoris de Lleida, que des de fa un any es distribueix a través de la plataforma YouTube. El catàleg inclou entrevistes, documentals i altres continguts audiovisuals, narrats per historiadors, divulgadors i experts en patrimoni, i amb una durada curta, d’uns 6-8 minuts, que permet gaudir-ne de manera àgil.

Per exemple, al capítol dedicat a l’edifici de l’IEI, la seva tècnica en gestió cultural, Mercè López, explica, entre d’altres curiositats, que l’IEI és l’únic edifici del gòtic civil que queda dempeus a les Terres de Lleida o que va funcionar com a hospital durant la guerra civil.

A banda d’aquest capítol, que es titula ‘Un viatge de més de 500 anys’, dedicat a la vida d’un monument ubicat al cor de la ciutat de Lleida; en aquesta temporada trobem també el capítol ‘La fotografia en el segle XIX i XX’, que recupera tècniques i tresors del passat. Aquest capítol explora el procés del col·lodió, una tècnica fotogràfica que té més de 150 anys d'història, i des d’aquest mateix dimarts es pot veure a https://www.youtube.com/watch?v=N3s5av1nFbA. 

Aquest primer capítol mostra com treballa l’artista Núria Roselló amb càmeres fotogràfiques de gran format de principis del segle XX i amb suports com plaques de vidre i metall per capturar imatges úniques. També recull el testimoni de la responsable de l’Arxiu Fotogràfic de l’IEI, Marta Llobera, i de la professora de la UdL especialitzada en digitalització de suports analògics, Iolanda Gòdia, sobre els reptes de conservar aquestes fràgils obres d'art i de la importància de preservar els arxius fotogràfics per mantenir viva la nostra història. Tot un homenatge a l’art de la fotografia analògica.

Els altres quatre capítols d’aquesta nova temporada són ‘Claudi Gómez Grau (1907-1989)’, centrat en la vida i obra d’aquest documentalista i etnògraf cerverí; ‘La bruixeria en el Pirineu català’, que analitza les condemnes per bruixeria entre els segles XV i XVII; ‘El misteri de la dama’, en el qual investigadors de Lleida desxifren l’autoria d’un retrat del segle XVIII, descobrint un secret amagat; i ‘Canal d’Urgell’, sobre una obra que va costar centenars de vides i que va convertir una zona deprimida en la principal àrea agrícola d’Europa. 

L’objectiu de ‘Mil Històries’ és difondre històries poc conegudes i fer-ho en un format breu per arribar al públic actual, que no necessàriament mira la televisió i que pot no tenir un coneixement expert en història, amb una realització àgil i visualment cuidada, i una narrativa dinàmica i directa pensada per a internet. També destaca el fet que el projecte dona a conèixer l’immens patrimoni documental que hi ha en els nostres arxius, sovint poc explorat i que es troba tant en arxius públics com privats.

El resultat de tot plegat és una eina actual i actualitzada, que divulga i difon el nostre patrimoni i la nostra història a tota la societat, però especialment a les noves generacions, amb un canal permanent a YouTube, de consulta oberta i destinat a un públic nou i divers.

‘Mil Històries’ està coproduït per l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida i Trevol.tv, amb Enric Cortés al capdavant de la direcció i realització.