Jornada a l’IEI per analitzar i redefinir el paper que juguen els patis de les escoles en l’educació i, per extensió, en la societat

29/03/2025
‘Transformem els patis. Repensem l’educació’ ha ofert una taula de centres, ponències i xerrades, en un projecte impulsat per la Secció de Sociologia i Educació de l’IEI
 

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dissabte la 1a Jornada ‘Transformem els patis. Repensem l’educació’, un projecte organitzat per la Secció de Sociologia i Educació de l’IEI amb l’objectiu d’oferir un espai d’anàlisi i reflexió pedagògica al voltant del paper que juguen els patis escolars a l’hora de definir l’escola que volem.

La iniciativa ha volgut involucrar diversos centres educatius del territori lleidatà amb l’objectiu de generar un espai de coneixement compartit que permeti establir les bases perquè qualsevol centre pugui definir el seu propi mapa d’accions educatives i poder crear, així, uns espais amb unes característiques determinades que contribueixin a la construcció de la societat.

L’activitat s’ha desenvolupat en quatre parts, la primera de les quals s’ha destinat a la benvinguda i a la presentació del projecte, a càrrec del coordinador de la secció de Sociologia i Educació de l’IEI, Miquel Sabaté, i la coordinadora del projecte: Transformem els patis. Repensem l’educació, Laura Lladós. A continuació, s’ha celebrat l’anomenada Taula de Centres, en què han participat l’escola Àlber d'Albesa, la llar d’infants Palauet i l’escola Arnau Berenguer del Palau d'Anglesola, l’escola Mare de Déu de l’Horta d’Ivars d’Urgell, l’escola Estel de Balaguer, la llar Vensi d’Almacelles i l’escola de Vilanova de Segrià.

A la tercera part, sota el nom de Taula de Llavors, s’han ofert diferents ponències: ‘La renaturalització del pati’, amb Esther Fanlo (cap d’Ecologia i Sostenibilitat a l’Ajuntament de Lleida); ‘Una mirada artística al pati’, amb Helena Ayuso (Servei Educatiu de la Panera i professora del Departament de Didàctiques Específiques de la Universitat de Lleida); ‘El pati, un espai per a la convivència intergeneracional i comunitària d’Educació Prefigurativa’, amb Fidel Molina (catedràtic de Sociologia de la Universitat de Lleida); i ‘El pati com a espai d’aprenentatge’, amb Mariona Genís (doctora en Arquitectura especialitzada en espais educatius, i investigadora a la Universitat Rovira i Virgili).

El quart i darrer bloc ha consistit en la xerrada ‘Transformació de patis’, a càrrec de Mamen Artero, arquitecta especialitzada en bioconstrucció i permacultura. Artero és cofundadora d’El Globus Vermell, col·lectiu d’arquitectes fundat el 2009 amb l’objectiu de formar una ciutadania crítica i exigent envers l’entorn urbà i empoderar-la perquè pugui esdevenir clau en la transformació de les ciutats cap a entorns urbans més sans i sostenibles.