Estefania Rufach posa l’Errant com a exemple de l’aposta de l’IEI per dur la cultura a tots els racons del territori

18/07/2024
La vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ho ha dit durant la inauguració del festival, que se celebra fins diumenge a Llavorsí

 
La vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, ha inaugurat aquest dijous el festival Errant 2024, que se celebra fins diumenge a Llavorsí. La inauguració ha tingut lloc a la plaça de Biuse de la localitat pallaresa i, a més de Rufach, hi ha intervingut l’alcalde de Llavorsí, Josep Vidal.

En el seu parlament, Estefania Rufach ha assenyalat l’Errant com un dels millors exemples de l’aposta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs per “dur la cultura a tots els racons del territori”. És amb aquest esperit que el festival va néixer en l’època de pandèmia, i així s’ha mantingut en els anys següents, sempre itinerant. Rufach ha recordat que Llavorsí és el cinquè destí de l’Errant, que va començar el seu camí l’any 2020 a l’Alta Ribagorça (Pont de Suert, Vilaller, Vall de Boí) i que va seguir pel Solsonès (Pinós, Sant Llorenç de Morunys, Olius), al 2021; Gósol, al Berguedà, al 2022, i el Cogul, a les Garrigues, l’any passat. La vicepresidenta de l’IEI també ha volgut posar en valor el marc d’aquest cinquè Errant, Llavorsí, que ofereix uns espais inigualables per “donar encara més brillantor a un festival que abasta disciplines tan diverses com les arts plàstiques i visuals, performance, música, fotografia, literatura i dansa”.

L’acte inaugural ha inclòs també el concert d’obertura del festival, que ha anat a càrrec de Sandra Montfort. L’artista valenciana, que combina tradició i folk amb avantguarda i experimentació, ha ofert peces del seu segon disc, ‘La Mona’, en el qual fa una exploració del terreny on convergeixen la música folk i el pop dels vuitanta, movent-se entre l’electrònica i la cultura popular. Amb arranjaments de banda valenciana, percussions, sintetitzadors dels vuitanta, guitarres vigoroses i la seva veu, Sandra Montfort (guitarra, sintetitzador i veu), Amanda Montfort (violí, cors, baix i sintetitzador) i Jordi Ortolà (percussions) han presentat ‘La Mona’, que ha guanyat els Premis Carles Santos a millor disc de l’any, millor disc pop i millor cançó així com el Premi Enderrock al millor disc de folk de 2023.

Prèviament, al llarg de la tarda s’han celebrat tallers artístics en obert per les places i carrers de Llavorsí, amb Erik Schmitz Coll (instal·lació), Carme Malaret (ceràmica), Josep Minguell (pintura al fresc), Pep Aymerich (escultura de fusta) i Maria Giró (instal·lació). També ha tingut lloc, a l’església de Santa Anna, la projecció de diapositives titulada ‘En ruta’, amb imatges de l’arxiu visual FSO (Francesc Sánchez Olmos, Siscu) en aquest cas sobre l’excursió a Aigüestortes, a càrrec de Pau Minguet.

Organitzat per l’IEI, en aquest cas amb la complicitat de l’Ajuntament de Llavorsí, el Festival Errant-Itineraris d’Art i Pensament vol ser una festa de la creativitat i un espai on l’art, vestit de disciplines diverses, connecti amb la vida, el paisatge de muntanya i la bellesa de la creació compartida. L’Errant és un festival itinerant i gratuït que té com a finalitat promoure l’accés universal a la cultura, a l’art i al pensament entre la ciutadania de les Terres de Ponent, en especial la que resideix en els municipis més petits.

En aquesta cinquena edició, el festival s’estructura a partir d’uns tallers artístics en obert i d’una programació d’activitats molt transversal que es pot veure pels carrers i places d’aquest municipi del Pallars Sobirà. Pel que fa als tallers artístics en obert, es desenvolupen tots els dies del festival i estan concebuts com un espai on els i les artistes convidats enguany a l’Errant mostren al públic com és el seu procés de creació. Les peces que resultin d’aquests tallers queden instal·lades a Llavorsí durant tot el cap de setmana. Pel que fa a la resta d’activitats, inclouen noms propis com ara Roger Conesa, Núria Andorrà i Maria Mora, Brian Caffrey Group, Guillem Roma Trio, Laia Estruch i Mnèmosine.

Podeu consultar tota la programació de l’Errant 2024 a https://www.errantfest.cat/ca/erran/errantfest/programa-errant-2024/t-10017