Josep Porta i Ballespí, va fer la donació de tot el seu fons gràfic i el del seu pare, Josep Porta i Mesalles, a la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida l’any 1994. 

Aquest fons gràfic comença a principis de la dècada dels anys vint, i pràcticament arriba fins l’actualitat , encara que el seu arxiu comença stricto sensu l’any 1939 quan s’estableix pel seu compte, primer a la Plaça Paeria i des dels anys 50 a l’estudi de la Plaça Sant Joan número 21. 

El fons està dividit segons el format dels negatius i el tipus de fotografia. Així doncs, trobem: 

  • Fons antic. És el fons més antic, dels anys 30 i 40. Són plaques de vidre de diversos formats amb imatges de Lleida ciutat i algunes del territori. 
  • Retrats d’estudi realitzats al seu estudi fotogràfic. Casaments, comunions, famílies, escoles, disfresses, futbolistes... Són imatges privades que només les poden consultar les persones que van fer l’encàrrec i la seva família i també investigadors per realitzar estudis d’interès públic. 
  • Retrats carnet. Són imatges privades que només les poden consultar les persones que van fer l’encàrrec i la seva família i també investigadors per realitzar estudis d’interès públic. 
  • Reportatges de gran format. Es tracta de plaques de vidre o acetat amb reportatges per encàrrec. Principalment és fotografia industrial (aparadors de botigues, detalls de maquinària,...), fires, escoles,... 
  • Reportatges de petit format. Són rodets de 135mm o de 120mm amb reportatges per encàrrec (casaments, comunions, esdeveniments socials, fotografia industrial, fotografia esportiva,...) 
  • Fons bibliogràfic. Monografies i publicacions periòdiques de fotografia i material fotogràfic. 
  • Dates extremes: 1930-2007 
  • Volum de la unitat de descripció:   
    Plaques de vidre: 27.640 plaques 
    Plaques d’acetat de diversos formats: 163.429plaques 
    Negatius de diversos formats (135mm, 6x6, 110mm...): 11.758 rodets amb un total de 230.919 imatges 
    Positius paper: 16.427 còpies de laboratori, proves de reportatges d’estudi,... 
    Pel·lícules: 128 
    Llibres: 250 
    Revistes: 25 
  • Procedència: Donació (1994 i 2015) 

Les imatges estan descrites en una base de dades i es poden consultar de manera presencial a l’Arxiu Fotogràfic. 
 

L’any 2015 es va inaugurar l’ Espai Porta, una exposició permanent que explica el fons fotogràfic i mostra part del material fotogràfic amb el que treballaven.