La comunitat sorda lleidatana a través de la premsa escrita

2.023
Espai iX
del 21 de desembre a 3 de març de 2024
La Llar de Persones Sordes de Lleida impulsa una mostra que es podrà veure fins a l’11 de febrer a l’espai iX

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha inaugurat aquest dijous l’exposició ‘La comunitat sorda lleidatana a través de la premsa escrita’, una mostra que es podrà veure a l’espai iX fins a l’11 de febrer vinent. L’acte ha comptat amb la presència de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach.

L’exposició ofereix un recull de fragments periodístics que representa un recorregut per la història de la comunitat sorda catalana, tot i que dedicant una especial atenció a la lleidatana i a la Llar de Persones Sordes de Lleida, que ha estat la impulsora de la mostra.

El recull prové d’una recerca exhaustiva per les hemeroteques digitals i de paper, així com pels arxius locals de la ciutat de Lleida. S’inclouen diferents formats de notícia, des de dos línies que reporten la participació de persones sordes a la Festa Major de Lleida, per sant Anastasi, com notícies més detallades sobre els actes de l’aniversari de la fundació de la Llar per sant Francesc de Sales (a finals de gener), passant per celebracions i actes fundacionals o internacionals.

Un dels canvis més destacables que es constaten mitjançant el recull és el relacionat amb les diferents denominacions històriques de les entitats que agrupen o agrupaven persones sordes. Així, en el cas de Lleida, la premsa es fa ressò des del primer ‘Hogar del Sordomudo’, passant per ‘Hogar del Sordo’, ‘Llar del Sord’, fins a l’actual ‘Llar de Persones Sordes’.

Un altre fet remarcable és l’evolució en el caire de les activitats organitzades, tot i que allò que es manté invariable és la presentació de les entitats de persones sordes com un lloc de trobada on compartir temps, experiències i reivindicacions d’aquesta comunitat.

Quant a les notícies d'esports, la recerca s’estén també a publicacions fora de Lleida, ja que les persones sordes lleidatanes han participat en competicions esportives, de futbol o escacs, entre d’altres, arreu del territori espanyol i internacional.

El recull abasta des del segle XIX fins al XXI, i inclou com a notícies més antigues informacions de, per exemple, el diari francès ‘Le temps’ (amb una notícia del 1834), una publicació de la Societé Centrale de Souds-muets (la primera associació de sords del món), la revista francesa ‘Le Monde’ i el ‘Diario de Lérida’, amb una notícia del 1890. Altres mitjans que tenen cabuda a l’exposició són el ‘Diario de Madrid’, ‘La Veu de Catalunya’, ‘La Vanguardia’, ‘El Sol’, ‘Diario de Barcelona’, ‘ABC’, ‘Le Miroir des Sports’, ‘Noticiero Universal’, ‘La Prensa’, ‘La Mañana’, ‘Segre’ i ‘Bon Dia’, entre d’altres.