Pau Riba deixa la seva empremta a la cloenda del festival Errant de l’IEI

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha estat al capdavant d’un certamen que enguany s’ha traslladat a Olius, Sant Llorenç de Morunys i Pinós i que ha ofert una vintena d’activitats repartides entre dos caps de setmana.

 

El festival Errant-Itineraris d'Art i Pensament va tancar aquest dissabte la seva segona edició. Ho va fer amb un seguit de propostes que van servir per posar el punt i final a dos caps de setmana d’activitats a Olius, Sant Llorenç de Morunys i Pinós, i que van tenir a Pau Riba com a gran protagonista de la cloenda.

Inaugurat el divendres 9 de juliol a Olius pel president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, el certamen ha estat organitzat per l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Té caràcter itinerant, i en aquesta segona edició s’ha aturat al Solsonès amb un eix temàtic que ha girat al voltant dels límits i les connexions entre la realitat i el món de la ficció.

En aquest segon cap de setmana, l’activitat va començar divendres al vespre a Olius amb l’exposició col·lectiva ‘Interfícies per al simulacre’ –que també es va poder veure dissabte– i amb l’espectacle ‘Goodbye, My Sunny Child (Life is Brief)’, performance-concert a càrrec de Daniel Moreno Roldán i amb la col·laboració de la cantant Gessamí Boada. 

Un dissabte en què l’activitat es va centrar al santuari de Pinós. Així, al Centre geogràfic de Catalunya, els artistes Albert Gusi, amb la instal·lació 'SoniPinós', i Marta Bisbal, amb l'acció artística i col·laborativa 'Descentrar un centre', juntament amb la col·laboració de la comissària d'art Diana Padrón, van parlar d'art, ficció i ruralitat.

En acabar, també a Pinós, però en aquest cas al jardí de l’Hostal, aquests tres mateixos protagonistes van celebrar la tertúlia-vermut ‘Art, paisatge, ficció’, un debat en què es van explorar algunes de les idees i pràctiques en les quals l’art i el paisatge esdevenen el binomi perfecte des d’on els conceptes de realitat i ficció es fusionen o s’interpel·len.

Ja a la tarda, a l’Hostal de Pinós es va viure la tertúlia ‘Golfes rurals: el podcast que no passa el test de Bechdel per fi en directe, a càrrec de Les Golfes (Júlia Bacardit i Anna Pazos). Les Golfes es van conèixer a la universitat i van decidir convertir les seves converses sobre literatura, homes, sexe i política en un podcast quinzenal. A l’Errant, l’Anna i la Júlia van parlar de sèries i llibres de ficció ambientats en entorns rurals: des del Manelic de ‘Terra Baixa’ fins als herois de les sèries americanes. La xerrada es va acompanyar d'una degustació de vins.

Posteriorment, l’activitat es va traslladar al Mirador del darrere del santuari de Pinós, on hi va haver un doble concert. Primer, amb ‘Varosha’, un concert poètic a càrrec de Mireia Calafell i la cel·lista Björt Rùnars. Mireia Calafell va publicar l’any 2020 ‘Nosaltres, qui’, premi Mallorca de poesia i poemari a partir del qual s’estructura l’espectacle de música i poesia que es va poder veure a Pinós. En escena, l’acompanya la violoncel·lista i compositora islandesa Björt Rùnars amb el seu violoncel, un teclat i pedals per fer loops electrònics. Juntes van proposar un recorregut que duu per títol el nom del que fou un dels destins turístics més concorreguts de la Mediterrània a finals dels 60 i que, amb la invasió turca del 74, quedà deshabitat.

Després, com a cloenda del festival Errant, va arribar el concert de Pau Riba, Llull, Anna i Noè, que van presentar una formació clàssica de conjunt modern (bateria, baix, guitarra i teclats) i un repertori amb una selecció d’alguns dels temes més celebrats de Pau Riba.

No cal oblidar que, al llarg de tot l'Errant, la instagramer La Conseguidora i el dibuixant Joan Codina Donaire van oferir, l'una des de les xarxes socials i l'altre des del punt de vista artístic, un retrat i una crònica en viu i en directe de tots els actes programats.

El festival Errant està impulsat per l’IEI de la Diputació de Lleida, i té com a objectiu fer arribar la cultura, l'art i la reflexió més contemporànies i de qualitat a tot arreu. L'edició d'enguany va comptar amb la col·laboració del Consell Comarcal del Solsonès i dels tres ajuntaments participants, així com de la firma Pujol, l'Arxiu Comarcal del Solsonès, l'entitat Amisol i l'Hostal de Pinós. El programa va incloure una vintena d'activitats –diàlegs, tallers, concerts, 'performances' i exposicions– repartides en tres itineraris: art, poesia i música.