Repensant la producció d'aliments del futur: sostenibilitat, seguretat i salut
Taula Rodona amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació
18/09/2024
Dimarts, 15 d’octubre de 2024
18.00 h
Aula Magna de l’IEI + Canal Streaming ieicultura.cat www.iei.cat
Entrada lliure
El 16 d’octubre és el Dia Mundial de l’Alimentació i, en aquest context, el dimarts 15 d’octubre organitzem una taula rodona per debatre i reflexionar sobre com hauria de ser la producció d’aliments del futur, garantint la sostenibilitat, la seguretat i la salut. Comptarem amb la participació de:
Robert Soliva, director del Departament de Tecnologia, Enginyeria i Ciència d’Aliments (UdL) i membre d’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA).
Maria Àngels Calvo, presidenta de l’Acadèmia de Ciències Veterinàries de Catalunya i membre d’ACCA.
Carlos Cantero, professor de l’ETS d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (UdL) i investigador.
Modera: Romi Pena, professora de l’ETS d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (UdL) i investigadora del centre Agrotecnio (UdL).
La producció d'aliments es troba en una cruïlla en l’àmbit mundial. En els pròxims anys serà necessari produir aliments per a una població mundial creixent. Per aconseguir aquest objectiu, cal seguir una intensificació sostenible, tal com recomana la FAO (Food and Agriculture Organization); la qual cosa implica l’ús de tecnologies que permetin augmentar la producció d’aliments i, alhora, preservar el medi ambient i reduir el consum de recursos (com l’aigua, l’energia, els fertilitzants, les plaguicides...).
Els productes alimentaris no només hauran de ser produïts de forma sostenible, sinó que hauran de tenir una excel·lent qualitat organolèptica, a més de ser saludables i segurs per als consumidors. És essencial utilitzar tècniques de producció i d’elaboració que preservin aquestes característiques, i que homologuin aliments de qualitat i segurs per a tothom.
A més, adoptant el principi de One Health (una sola salut), que integra la salut humana, animal i ambiental, cal trobar una aproximació holística per fer front als reptes globals en la producció agroalimentària. Aquesta visió promou pràctiques que, no només augmenten la producció, sinó que també protegeixen els ecosistemes i la salut de tots els éssers vius.
Organitza: Secció de Ciències Agroalimentàries de l’IEI, en col·laboració amb l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, filial de l’Institut d’Estudis Catalans.
www.iei.cat
18.00 h
Aula Magna de l’IEI + Canal Streaming ieicultura.cat www.iei.cat
Entrada lliure
El 16 d’octubre és el Dia Mundial de l’Alimentació i, en aquest context, el dimarts 15 d’octubre organitzem una taula rodona per debatre i reflexionar sobre com hauria de ser la producció d’aliments del futur, garantint la sostenibilitat, la seguretat i la salut. Comptarem amb la participació de:
Robert Soliva, director del Departament de Tecnologia, Enginyeria i Ciència d’Aliments (UdL) i membre d’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA).
Maria Àngels Calvo, presidenta de l’Acadèmia de Ciències Veterinàries de Catalunya i membre d’ACCA.
Carlos Cantero, professor de l’ETS d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (UdL) i investigador.
Modera: Romi Pena, professora de l’ETS d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (UdL) i investigadora del centre Agrotecnio (UdL).
La producció d'aliments es troba en una cruïlla en l’àmbit mundial. En els pròxims anys serà necessari produir aliments per a una població mundial creixent. Per aconseguir aquest objectiu, cal seguir una intensificació sostenible, tal com recomana la FAO (Food and Agriculture Organization); la qual cosa implica l’ús de tecnologies que permetin augmentar la producció d’aliments i, alhora, preservar el medi ambient i reduir el consum de recursos (com l’aigua, l’energia, els fertilitzants, les plaguicides...).
Els productes alimentaris no només hauran de ser produïts de forma sostenible, sinó que hauran de tenir una excel·lent qualitat organolèptica, a més de ser saludables i segurs per als consumidors. És essencial utilitzar tècniques de producció i d’elaboració que preservin aquestes característiques, i que homologuin aliments de qualitat i segurs per a tothom.
A més, adoptant el principi de One Health (una sola salut), que integra la salut humana, animal i ambiental, cal trobar una aproximació holística per fer front als reptes globals en la producció agroalimentària. Aquesta visió promou pràctiques que, no només augmenten la producció, sinó que també protegeixen els ecosistemes i la salut de tots els éssers vius.
Organitza: Secció de Ciències Agroalimentàries de l’IEI, en col·laboració amb l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, filial de l’Institut d’Estudis Catalans.
www.iei.cat