La Veu Trencada d’un Poble

Del 10 al 27 de setembre de 2024

07/08/2024

Des de l’Institut d'Estudis Ilerdencs organitzem el cicle ‘La Veu Trencada d'un Poble’, un debat obert sobre la situació de la llengua, en un context marcat per la dificultat i el retrocés en l'ús social del català, així com per l'ascens de partits polítics que ataquen directament la llengua en governs com els del País Valencià, les Balears o l’Aragó.

 
Aquest cicle, ‘La Veu Trencada d'un Poble’, és una crida a la consciència i a l'acció, una oportunitat per compartir, aprendre i reivindicar la nostra identitat lingüística i cultural. Per això convidem tothom a participar-hi i a unir-se a nosaltres en la defensa per a l’ús del català.


El cicle inclourà concerts homenatge a grans figures de la nostra literatura, com Vicent Andrés Estellés i Joan Salvat-Papasseit; col·loquis centrats en temes crucials per al català i una instal·lació artística que girarà al voltant de la situació alarmant de la llengua catalana: per sacsejar consciències i perquè el públic reflexioni sobre els seus desafiaments.

PROGRAMA:

Dimarts, 10 de setembre de 2024

Instal·lació La Veu Trencada d’un Poble

Inauguració: 10 de setembre, a les 10.30 h

Del 10 al 18 de setembre de 2024

En el marc de la Diada nacional, muntarem una instal·lació per expressar un sentiment col·lectiu sobre l’estat actual de la llengua.

Pati de l’IEI

 

Dilluns, 16 de setembre de 2024

Col·loqui

El català, de l’aprenentatge a l’ús

Marina Massaguer, doctora en sociolingüística.

Joan Santanach, secretari general de Política Lingüística de la Generalitat.

Modera: Carme Vidalhuguet, cap de Publicacions de l’IEI

Conversarem, amb dues de les veus més autoritzades en sociolingüística, sobre l’aprenentatge i l’ús del català en un context social de regressió de la llengua.

18.00 h, Aula Magna + Canal Streaming ieicultura.cat

 

Dimarts, 17 de setembre de 2024

Concert homenatge Salvat-Papasseit

Res no és mesquí

Interpretació musical Trio Orfeu

Rapsode Agustí Lleyda

És un viatge per la vida de Joan Salvat- Papasseit. Hi descobrirem un Papasseit íntim i vital que narra les seves vivències a través de les seves cartes. Un concert d’apunts biogràfics i poemes, recitats en primera persona i acompanyats per música de l’època. 

18.00 h, Aula Magna de l’IEI

 

Dimecres, 18 de setembre de 2024

Poesia i jazz

L’Hotel París

Idea, guió i rapsode: Carles M. Sanuy

Direcció musical i música: Xavier Monge

Espectacle on es recitarà poesia, acompanyada de música, a partir del llibre L´Hotel París de Vicent Andrés Estellés, amb motiu del centenari del seu naixement.

18.00 h, Aula Magna de l’IEI

 

Dijous, 19 de setembre de 2024

Espectacle

Estellés: De mà en mà

De mà en mà és un espectacle on Francesc Anyó i Borja Penalba perpetren, diuen, riuen, canten, ploren i mengen Estellés; una barreja de veus i músiques amb una senzilla posada en escena on els veritables protagonistes són els versos de Vicent Andrés Estellés: un viatge per l’apassionat i apassionant univers estellesià.

18.00 h, Pati de l’IEI

 

Divendres, 27 de setembre de 2024

Col·loqui

L’estat de la llengua en el context social i polític d’avui

Marinela García Sempere, vicepresidenta d’Acció Cultural del País Valencià

Antoni Llabrés, president de l'Obra Cultural Balear

Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural

Modera: Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida

Analitzarem la situació que viu la llengua catalana, avui, sobretot al País Valencià i a Balears. També al Principat. Un conflicte lingüístic és sempre conseqüència d’un conflicte polític?

18.00 h, Aula Magna + Canal Streaming ieicultura.cat

Streaming

 Veure en streaming >