Josep Varela: més enllà del compromís

15/10/2024

Dissabte, 26 d’octubre de 2024

D’11.00 h a 13.00 h

Aula Magna de l’IEI

Des de la Secció de Ciències Experimentals, Matemàtiques i Tecnologia de l’IEI volem honorar el nostre company, Josep Varela i Serra, membre actiu de la Secció i persona compromesa amb la societat lleidatana des de diversos àmbits. Podrem gaudir d’una xerrada que aglutina dues de les seves grans passions: la ciència i la història, de la mà del físic i historiador Xavier Roqué. Tot  seguit, conversarem amb el nostre protagonista en format tertúlia.

Programa

11.00 h - Peça musical, a càrrec de Neus Borrell (veu) i de Miquel Joan (guitarra)

11.05 h - Benvinguda, a càrrec d’Anna Maria Jiménez, coordinadora de la Secció de Ciències Experimentals, Matemàtiques i Tecnologia de l’IEI

11.20 h - Conferència, a càrrec de Xavier Roqué

Lise Meitner: una física que mai no va perdre la seva humanitat

Lise Meitner (1878–1968) va ser una física austríaca contemporània de Marie Curie. En el període d'entreguerres, des del seu laboratori a Berlin, va liderar les investigacions sobre el nucli atòmic. L'estiu de 1938, però, arran de l'annexió d'Àustria, Meitner va haver de fugir d'Alemanya. Des de l'exili, a Estocolm, va participar en les investigacions que, pocs mesos després, culminarien amb el descobriment de la fissió nuclear. Els seus col·legues alemanys, però, no li van reconèixer el seu paper, i el 1945 Otto Hahn va rebre en solitari el Premi Nobel de Química pel descobriment. En aquells moments, els Estats Units ja havien llençat sobre el Japó les dues primeres armes atòmiques. Meitner no va participar en el Projecte Manhattan, però sí ho va fer el seu nebot, el físic Otto R. Frisch, que va escriure en el seu epitafi: "Lise Meitner, una física que mai no va perdre la seva humanitat". A la xerrada, Xavier Roqué parlarà d’aquesta científica a partir del treball que va fer sobre els seus arxius a Cambridge, Berlin i Estocolm.

Xavier Roqué

Catedràtic d'Història de la Ciència a la UAB i membre numerari de la Secció de Ciències i Tecnologia de l'Institut d'Estudis Catalans. Graduat en Física, es va doctorar en Història de la Ciència i va completar la seva formació a Cambridge i a París. Ha publicat nombrosos treballs sobre la història de la física contemporània, amb especial atenció a les relacions entre física, cultura i gènere. Ha traduït i editat en català el clàssic d'Albert Einstein La relativitat a l'abast de tothom (Obrador Edèndum, 2018). Actualment, coordina el nou grau interuniversitari en Ciència, Tecnologia i Humanitats.

11.55 h- Peça musical

12.00 h- Tertúlia, a càrrec de Josep Varela i d’Antonio López, col·laborador de la Secció de Ciències Experimentals, Matemàtiques i Tecnologia de l’IEI

Josep Varela: més enllà del compromís

12.35 h- Peça musical, a càrrec de Neus Borrell (veu) i de Miquel Joan (guitarra)

12.40 h- Cloenda