Visita guiada a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni

13/10/2024

Els participants han pogut conèixer al detall la història de l'únic edifici del gòtic civil que queda dempeus a les Terres de Lleida

 
L'Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest diumenge una visita guiada en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni (JEP).

Durant la visita, els participants han pogut conèixer al detall la història d’un dels edificis més emblemàtics de la ciutat de Lleida amb la seva arquitectura de planta quadrada. L'edifici de l'IEI és l'únic del gòtic civil que queda dempeus a les Terres de Lleida.

La visita ha anat a càrrec de la responsable de gestió cultural de l'IEI, Mercè López, que ha explicat, entre d'altres, que l'edifici es va començar a construir l'any 1464 i que va funcionar com a hospital civil -i durant alguns anys d'hospital militar-. De fet, aquest edifici va acollir l'antic Hospital de Santa Maria i durant cinc segles, en tant que Hospital General de Lleida, va ser sobretot recer de pobres, malalts i desvalguts, fins que a l'any 1928 va deixar de funcionar com a hospital.

Als anys 60 l'IEI també va ser la seu de la Universitat de Lleida i també va funcionar com a museu. Durant la Guerra Civil va acollir el Museu del Poble, on es van guardar obres per evitar que acabessin desapareixent, i durant un temps va acollirel també el Museu Morera.

En l’actualitat és la seu de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, amb la qual cosa ha esdevingut un espai de cultura modern i dinàmic que fa una aposta decidida per difondre la cultura tant a nivell d’investigació com de divulgació. Un dels espais més destacats de l'IEI és la Biblioteca, que va obrir l'any 1942, i on, juntament amb l'hemeroteca i l'arxiu, es conserven més de 60.000 llibres i milers de publicacions, sobretot referents a les Terres de Lleida.

Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) estan impulsades per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural dins una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que està considerada l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural. Al llarg de tots aquests anys, les Jornades Europees de Patrimoni han donat a conèixer a la ciutadania la riquesa i la diversitat del patrimoni cultural gràcies a la col·laboració de centenars de municipis, museus, monuments, associacions i entitats culturals d’arreu del territori que any rere any han obert les portes de casa seva.

És dins aquesta iniciativa que, al llarg d’aquest cap de setmana, s’ofereixen noves activitats i experiències en aquesta jornada de descoberta del nostre patrimoni cultural, amb un gran ventall de propostes (des de portes obertes o visites guiades fins a concerts i activitats i tallers familiars, entre d’altres). Les Jornades Europees de Patrimoni són un esdeveniment obert a tothom i una gran oportunitat per redescobrir el nostre patrimoni cultural, amb l’objectiu principal d’estrènyer els vincles entre aquest i la societat.

Les Jornades Europees de Patrimoni compten amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Institut Ramon Muntaner, l’Associació de Micropobles de Catalunya i Catalunya Sacra.

‘Itineraris, xarxes i connexions’ és el tema escollit per aquesta edició, que coincideix amb la celebració del 70è aniversari de la Convenció Cultural Europea i comparteix l’èmfasi de la convenció en la completa xarxa de connexions entre les històries culturals que han evolucionat durant aquest temps.