Un col·loqui sobre l’aprenentatge i l’ús del català obre la setmana gran del cicle ‘La Veu Trencada d’un Poble’ de l’IEI

16/09/2024
Marina Massaguer i Joan Santanach han intervingut en la conversa d’avui, que ha estat moderada per Carme Vidalhuguet

Les propostes seguiran dimarts, dimecres i dijous amb la poesia de Salvat-Papasseit i de Vicent Andrés Estellés com a protagonistes de tres actuacions

 

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dilluns el primer dels dos col·loquis programats dins el cicle ‘La Veu Trencada d’un Poble’, que ha dut per títol ‘El català, de l’aprenentatge a l’ús’ i que ha servit per encetar una setmana en què es podrà gaudir del gruix dels actes programats.

Dues de les veus més autoritzades en sociolingüística, concretament la doctora en sociolingüística i assessora en polítiques lingüístiques del Departament de Recerca i Universitats, Marina Massaguer, i el secretari general de Política Lingüística de la Generalitat, Joan Santanach, han debatut al voltant d’aquest tema en una sessió que ha estat moderada per la cap de Publicacions de l’IEI, Carme Vidalhuguet. El col·loqui, que ha posat l’accent en com està afectant l’actual context de regressió de la llengua en l’aprenentatge i l’ús del català, s’ha celebrat a l’Aula Magna de l’IEI i també s’ha pogut seguir via streaming pel canal ieicultura.cat.

Aquest acte ha donat el tret de sortida a una setmana farcida de propostes dins el cicle ‘La Veu Trencada d’un Poble’ que l’IEI ha organitzat per tal de fer una crida a la consciència i a l'acció en defensa de l’ús del català. Així, aquest dimarts (18.00 h, Aula Magna) tindrà lloc un concert d’homenatge a Salvat-Papasseit titulat ‘Res no és mesquí’, amb el Trio Orfeu i Agustí Lleyda; dimecres (18.00 h, Aula Magna) es podrà gaudir de la poesia de Vicent Andrés Estellés acompanyada de jazz amb ‘L’Hotel París’, a càrrec de Carles M. Sanuy i Xavier Monge; i dijous (18.00 h, Pati) serà el torn per a l’espectacle ‘Estellés: De mà en mà’, amb Francesc Anyó i Borja Penalba.

A més, fins a aquest dimecres, dia 18, el Pati de l’IEI acull la instal·lació artística ‘La Veu Trencada d’un Poble’, que gira al voltant de la situació alarmant de la llengua catalana i que dona veu al públic perquè expressi la seva percepció i els seus sentiments al voltant del català.

El cicle clourà el divendres 27 de setembre (18.00 h, Aula Magna) amb el segon dels col·loquis programats, titulat ‘L’estat de la llengua en el context social i polític d’avui’ i que tindrà com a ponents la vicepresidenta d’Acció Cultural del País Valencià, Marinela García Sempere; el president de l'Obra Cultural Balear, Antoni Llabrés; i el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, tot plegat amb el president de la Diputació de Lleida i de l’IEI, Joan Talarn, com a moderador.

Podeu consultar el programa complet del cicle a: https://www.iei.cat/ca/administracio/fpiei/blog/la-veu-trencada-dun-poble/52647.html