Rufach assenyala l’Hostal de Pinós com un exemple de perseverança i reivindica la importància de preservar el patrimoni

26/09/2024
La vicepresidenta de l’IEI ho ha dit durant la celebració dels 500 anys d’aquest restaurant, el més antic de Catalunya que no ha tancat mai les portes

Els actes han inclòs una visita teatralitzada, una xerrada, l’estrena d’un curtmetratge i un dinar commemoratiu

 

La vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, acompanyada del director, Andreu Vàzquez, ha participat aquest dijous a l’acte de celebració dels 500 anys de l’Hostal de Pinós, al Solsonès, que aquest 26 de setembre compleix exactament 500 anys de la seva posada en servei. Des d’aleshores ha funcionat de forma ininterrompuda, la qual cosa el converteix en el restaurant més antic de Catalunya que no ha tancat mai les portes.

En el seu parlament, Estefania Rufach ha celebrat aquesta fita “històrica” en aquest lloc tan “emblemàtic” que durant mig segle ha estat un lloc de trobada i de refugi. “És un plaer tornar a ser aquí. Som al centre de Catalunya, on tenim un patrimoni magnífic”.

Per a la vicepresidenta, l’activitat ininterrompuda de l’Hostal de Pinós testimonia “la tenacitat i el compromís” d’aquells que l’han mantingut obert, generació rere generació. “No és fàcil dur un hostal, sobretot durant tant de temps i sense estar al centre d’una gran ciutat. Però vosaltres ho heu fet possible, gràcies a la vostra dedicació i a la implicació dels veïns, i tot aquest esforç ens recorda la importància de preservar el nostre patrimoni, per tal que les generacions futures puguin gaudir-lo com nosaltres ho fem avui”.

Els actes d’avui s’han iniciat amb una missa acompanyada per la Capella de Música d'Igualada i han seguit amb la benvinguda a les autoritats, una visita teatralitzada a càrrec de Solsona Experience (Voliacs), la xerrada ‘500 anys de l'hostal’, a càrrec de la historiadora Laura de Castellet, l’estrena del curtmetratge ‘Menú diari’ i un dinar commemoratiu a l'Hostal de Pinós. Cal recordar, a més, que el passat 1 de juny ja es va celebrar en aquest mateix espai un concert del festival Espurnes Barroques com a prèvia de la commemoració dels 500 anys.

L’Hostal forma part del Complex del Santuari de Pinós, un espai on es troben també el Santuari de la Mare de Déu de Pinós i el Convent adjunt, transformat ara en local municipal on, entre altres entitats, s’hi troba l’Ajuntament. El Complex del Santuari de Pinós s’ha convertit en el nucli del municipi i en un dels més importants de la comarca del Solsonès, amb una història farcida d’esdeveniments que han transcorregut al país, fruit també de la seva situació estratègica: enclavat a la serra de Pinós, a 900 metres d’alçada i al centre geogràfic de Catalunya.