Rosa M. Poch reivindica la importància de protegir el sòl en una xerrada a l’IEI

26/11/2024
‘El sòl: un desconegut que trepitgem’ ha ofert dades significatives sobre aquest recurs finit que és clau per a l’alimentació i la biodiversitat del planeta


L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha avançat uns dies la commemoració del Dia Mundial del Sòl, que se celebra cada 5 de desembre, amb la conferència ‘El sòl: un desconegut que trepitgem’, que ha ofert aquest dimarts l'enginyera agrònoma i doctora en Ciència del Sòl, Rosa M. Poch Claret, a l’Aula Magna, en un acte al que ha assistit el director de l’IEI, Andreu Vàzquez.

L’activitat ha esta organitzada per la Secció de Ciències Agroalimentàries de l’IEI i s’ha emmarcat en aquest Dia Mundial del Sòl, una de les iniciatives per fer-nos adonar de la necessitat de protegir aquest recurs finit i valorar-lo com a patrimoni natural per al benefici de generacions futures.

En la seva xarrada, Rosa M. Poch ha explicat, per exemple, que el 95% dels aliments que consumim al món ve dels sòls, que el sòl conté una quarta part de tota la biodiversitat del planeta, que un centímetre de sòl pot trigar mil anys a formar-se però que el podem destruir en un moment i que una cullerada de sòl conté més organismes vius que persones hi ha al planeta, dels quals només en coneixem un 1%.

Rosa M. Poch Claret és enginyera agrònoma (ETSEA de Lleida, Universitat Politècnica de Catalunya), doctora en Ciència del Sòl (Universitat de Gant) i catedràtica d’Edafologia i Química agrícola a la Universitat de Lleida; la seva recerca tracta de la gènesi i el maneig sostenible dels sòls en el marc del canvi global. És, a més, presidenta del Grup Intergovernamental Tècnic de Sòls de la FAO (2018-2025), membre de l'Institut d’Estudis Catalans (secció de Ciències i Tecnologia) i membre honorari de la Societat Internacional de la Ciència del Sòl.