“Prevenir, prioritzar, protegir i actuar”: així hem d’actuar davant d’emergències que afecten fons documentals

26/03/2025
Avui s’ha fet l’última sessió de la quarta edició del Seminari de Conservació de Documents, organitzat per la Biblioteca de l’IEI, i impartit per la conservadora i restauradora Anna Ferran

Les inundacions, els incendis i les infeccions per fongs són les tres causes més habituals d’emergències als països mediterranis
 

Les inundacions, els incendis o les infeccions per fongs són les tres causes més habituals d’afectació en fons documentals en països mediterranis. Així ho ha explicat la conservadora i restauradora especialista en obra gràfica i patrimoni documental, Anna Ferran, que ha estat al capdavant de la quarta edició del Seminari de Conservació de Documents, que ha organitzat la Biblioteca de l’IEI.

Durant el seminari, que ha constat de tres sessions -l’última de les quals avui- Ferran ha explicat que “prevenir, anticipar-se i estar preparats amb una planificació i una formació prèvies” és la millor manera de fer front a les emergències que poden afectar els fons documentals.

“En cas de trobar-nos en alguna de les situacions exposades, però, els passos que hem de seguir són protegir-nos, avisar i actuar, seguint el protocol establert en funció de cada cas i ventilar l’espai afectat”, ha explicat Ferran.

La responsable del Servei de Patrimoni Bibliogràfic i Documental de l’IEI, Sílvia Farrús, ha afegit que també és molt important aprendre a prioritzar. “Hem de saber distingir quins documents són més fràgils que d’altres per poder decidir sobre quin cal actuar amb més rapidesa o urgència”, ha detallat.

En aquesta quarta edició el seminari ha constat de tres sessions, amb una part teòrica i una part pràctica cada dia. A la part teòrica, s’ha treballat en “la detecció de la tipologia de riscos amb els que ens podem trobar i en la valoració del seu possible tractament”, a la vegada que també s’ha mirat que els participants “s’anessin familiaritzant amb els efectes que les emergències poden causar en els fons documentals i en establir prioritats d’actuació”.

A la part pràctica, s’ha buscat que “es perdi la por a actuar davant d’una emergència, amb materials preparats especialment per a la ocasió, amb els quals han pogut experimentar de primera mà com es comporten durant i després d’una inundació i així aprendre també com es pot procedir per al seu assecat i salvament”.

La quarta edició del Seminari de Conservació de Documents ha estat organitzada per la Biblioteca de l’IEI. Les dues primeres sessions van tenir lloc els dies 5 i 12 de març. Es tracta d’una formació que respon al compromís de la Biblioteca per promoure la conservació i preservació del patrimoni documental, oferint pautes d’actuació clares i aplicables en entorns reals.