Pep Sala, Xavier Monge Trio & Carme Canela, Cris Juanico, Bru i Inuits, cartell de la 14a edició del cicle ‘Música sota les estrelles’

02/07/2024
Se celebrarà de juliol a novembre amb dues actuacions per artista a l’Ull del Montsec, l’espai més emblemàtic del Parc Astronòmic

La vicepresidenta de l’IEI destaca que el festival promou la comarca de la Noguera d’una manera “magnífica”

 

Pep Sala, Xavier Monge Trio & Carme Canela, Cris Juanico, Bru i Inuits formen el cartell de ‘Música sota les estrelles’, el cicle del Parc Astronòmic del Montsec que enguany arriba a la 14a edició. Se celebrarà de juliol a novembre sota l’organització del mateix Parc en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida i la Casa de la Música Terres de Lleida-Orfeó Lleidatà.

‘Música sota les estrelles’ s’ha presentat aquest dimarts a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs en un acte en què han participat la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach; el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, i el director del Parc Astronòmic del Montsec, Salvador J. Ribas. També ha assistit a la presentació la cantant del grup Bru, Berta Saura, que ha interpretat algunes de les seves cançons.

Estefania Rufach ha qualificat ‘Música sota les estrelles’ com un festival magnífic de diferents estils, que compta amb una valoració molt positiva per part del públic assistent altres anys i que se celebra en un entorn privilegiat com és el Parc Astronòmic del Montsec. “Des de l’Institut d’Estudis Ilerdencs estem al costat dels que treballen pel nostre territori i a la Noguera i a tot Catalunya, tenim la gran sort de tenir aquest espai, que promociona el territori i ens dona a conèixer”, ha afegit.

Salvador J. Ribas, director del Parc Astronòmic del Montsec, ha explicat que aquest cicle és “especial” perquè es fa un concert al planetari i la música acompanya les projeccions a la cúpula de l’Ull del Montsec. Amb aquests concerts, els assitents podran “gaudir de la música mentre viatgen per l’Univers”, ha dit. El director del Parc ha definit el programa d’aquesta edició com a “extraordinàriament potent” per la combinació de concerts d’artistes consolidats amb artistes emergents. Precisament, un dels valors d’aquest cicle és “donar veu a les formacions musicals de Ponent” i en aquest sentit, ha destacat la col·laboració que es manté amb Cases de la Música, una col·laboració que ha permès comptar en aquesta edició amb Bru.

Enguany els concerts del cicle ‘Música sota les estrelles’ se celebraran del 27 de juliol al 23 de novembre a l’espai conegut com l’Ull del Montsec, un planetari amb una cúpula de 12 de metres de diàmetre. És un espai insòlit on gaudir de la música en un entorn amb el cel més net de Catalunya. Cada artista o grup oferirà dues sessions el mateix vespre de 45 minuts cadascuna.

Durant les visites nocturnes, es continua apostant per la combinació de la música amb l’astronomia, que s'uneixen en una experiència sensorial sense precedents. De fet, un dels plats forts del Parc Astronòmic és combinar les imatges del cel amb altres propostes culturals i, en aquest cas, la música és un element molt potent que converteix aquesta experiència en un espectacle inèdit.

Les entrades, que donen accés a l’espectacle musical i a la visita al Parc, ja estan disponibles al web www.parcastronomic.cat a un preu de 20 euros.

 

Programació de concerts 2024

Pep Sala: ‘Pep Sala Bàsic’

Data: Dissabte 27 de juliol

Estil musical: pop-rock

Sessions: 22.00 h i 23.00 h

Descripció: Amb aquest espectacle, Pep Sala en solitari transporta el públic a través de les cançons més emblemàtiques de la seva dilatada trajectòria musical, fusionant temes propis, de Sau i de Pep Sala & La Banda del Bar. Però, lluny de ser un espectacle intimista, a mesura que avança el concert, convida els espectadors a moments de nostàlgia, amb la guitarra acústica o el piano, i els catapulta també a instants més enèrgics i intensos, ja sigui al piano o amb la guitarra elèctrica i els seus solos vibrants. No hi falten tocs d’humor, anècdotes i curiositats que sorgeixen entre cançó i cançó, creant una interacció i una complicitat directa entre l’artista i el públic.

Xavier Monge Trio & Carme Canela: ‘Un dring en el silenci’

Data: Dissabte 7 de setembre

Estil musical: jazz

Sessions: 22.00 h i 23.00 h

Descripció: El pianista de jazz Xavier Monge s’encarrega de la creació d’un repertori basat en el poemari de Josep Vallverdú. Es tracta d’un projecte que surt de l'Any Vallverdú 2023 i compta amb la veu de Carme Canela.

Cris Juanico: ‘Cançons de Xerxa’

Data: Dissabte 12 d’octubre

Estil musical: cançó mediterrània

Sessions: 22.00 h i 23.00 h

Descripció: Cris Juanico presenta ‘Cançons de Xerxa’, un recull de 10 cançons de tall folk i de gest popular fetes a partir d’11 poemes de Pere Xerxa, el pseudònim amb què acostumava a escriure i publicar el mestre Joan F. López Casasnovas (1952-2022). Les cançons, marcadament mediterrànies, compten amb uns arranjaments i uns sons tradicionals i propers a la gent, a la terra i a la mar. L’espectacle es presenta a l’Astronòmic en format solo acústic (petit format).

Bru: ‘L'Univers enmig de mi’

Data: Dissabte 2 de novembre

Estil musical: indie-pop intimista

Sessions: 22.00 h i 23.00 h

Descripció: Bru és el projecte musical i alter ego de la compositora i cantant Berta Saura. Guanyadora del Premi C? del Desconnecta 2023 i la Beca Acceleradora MMVV · Cases de la Música Lleida 2024, presenta una gira en la qual desplegarà el seu estil singular que alguns defineixen com a íntim, emocional i embolcallador i que destaca per les seves lletres, que interpel·len i reflecteixen les inquietuds i anhels de tota una generació?. El seu repertori, majoritàriament en català?, emfatitza l'accent de ponent. Bru interpreta les seves cançons acompanyada dels indispensables Julià Alexandre Rodríguez (guitarra) i Arnau Portero (teclats).

Inuits: ‘Entre estels i cometes’

Data: Dissabte 23 de novembre

Estil musical: pop-rock independent

Sessions: 19.00 h i 20.00 h

Descripció: Inuits és una formació musical formada al 2017 a Sidamon (Lleida), amb dos discs publicats on presenten una proposta musical propera al pop-rock independent amb lletres que fan reivindicació del poder de la dona i missatges en clau femenina. Les cançons també reflexionen sobre la necessitat de trencar motlles i fugir dels estereotips marcats per les grans elits.



El Parc Astronòmic del Montsec

El Parc Astronòmic del Montsec es troba al municipi d’Àger, a la comarca de la Noguera, en una localització extraordinària considerada el millor indret per a l’observació del cel a Catalunya. Les baixes precipitacions en forma de pluja, la poca contaminació lumínica i l’alçada converteixen la serra del Montsec, en el lloc idoni per a un centre de referència mundial en matèria d’astronomia.

El Parc apropa la ciència a la ciutadania per donar a conèixer la grandesa d’un cel nocturn d’extraordinàries característiques que permet descobrir els secrets de l’univers. Per aquest motiu, és considerat l’equipament d’astronomia més important de Catalunya que, a més, esdevé un referent en la docència i la divulgació de les ciències de l’espai i l’univers.

L’Astronòmic ofereix nombroses activitats en plena natura per a tots els públics, tant diürnes com nocturnes, dirigides a universitats i escoles però també en l’àmbit divulgatiu bàsic a famílies, aficionats, etc.

Inaugurat el 16 de gener del 2009, l’Astronòmic va néixer com a iniciativa del Govern de Catalunya per aprofitar les característiques de la zona del Montsec amb un multiespai de recerca, formació i divulgació de l’astronomia.

Fa tres temporades, el Parc Astronòmic del Montsec va guanyar, per unanimitat, el Premi Starlight 2020 en la categoria d’Educació i Difusió de l’Astronomia i el Cel Fosc. Un guardó que se suma a la categoria d’ambaixadors Platí de Cel Fosc de la Unió Astronòmica Internacional que va rebre l’any 2019. Addicionalment, la serra del Montsec és el segon indret del món a rebre la doble certificació de Reserva i Destinació Turística Starlight l’any 2013, que compta amb l’aval de la UNESCO.