Paula Vicente, guanyadora del premi IEI-Embarrat 2023, exposa a la sala La Gòtika ‘Entre la fulla i la muntanya’

17/05/2024
Segons l’artista, la mostra parla de “com ens relacionem amb la vida i els ecosistemes”

Aquesta exposició individual a l’IEI forma part del guardó, que també inclou una dotació de 1.000 euros

 

La sala La Gòtika de l’Institut d’Estudis Ilerdencs acull des d’aquest divendres l’exposició ‘Entre la fulla i la muntanya’, de Paula Vicente, guanyadora del premi IEI-Embarrat 2023, un guardó promogut per l’Institut d’Estudis Ilerdencs i que inclou la producció d’una exposició individual a La Gòtika durant l’any següent i una dotació de 1.000 euros. La mostra es podrà veure en aquest espai fins al 14 de juliol.

Paula Vicente Puiggròs (Barcelona, 1997) va endur-se el premi del 2023 gràcies a ‘67 pomeres i altres maneres de viure i morir’, una instal·lació que prenia com a punt de partida unes llavors com a símbol del cicle vital, tot explorant com l’ésser humà es relaciona amb l’entorn qüestionant l’antropocentrisme.

Ara, amb l’exposició ‘Entre la fulla i la muntanya’, l’artista explora en les connexions d’allò viu, d’allò infraordinari i de la potència del contacte amb la natura, entre altres fenòmens ecològics, tot recorrent els interiors humits de les muntanyes, les arrels de l’aigua i la vegetació que embolcalla i s’embolica amb les creacions humanes.

La mateixa Paula Vicente ha explicat que l’exposició parla de “com ens relacionem amb la vida i els ecosistemes que ens envolten” i explora “com es pot obrir un espai per relacionar-nos-hi d’una altra manera”, perquè es mou “en un territori una mica indefinit per veure quins tipus de relacions s’hi poden obrir”. Així mateix, explica l’artista, la mostra interpel·la el visitant sobre “les polítiques que hi ha al darrere de tot això, què ens estan dient que mirem, que escoltem, qui explica aquestes històries que estem escoltant o quines no estan sent escoltades”.

Moltes preguntes que “jo no resolc, sinó que només plantejo”, però que sí que ens animen a “posar l’atenció en altres sensibilitats per veure si d’aquí en podem treure altres estratègies, altres metodologies o altres maneres de fer en el món que habitem”.

La mostra inclou també el resultat d’un projecte que Paula Vicente va fer amb 331 llavors caducades que va trobar, algunes de les quals va plantar. En total en van brotar més d’un centenar que ara vol regalar als visitants de l’exposició perquè s’enduguin a casa i “les facin créixer”.

Cal recordar que el Museu Trepat de Tàrrega va celebrar el maig passat la novena edició de l’Embarrat-Festival de Creació Contemporània, l’aparador de l’art més transgressor i avantguardista. Com a eix temàtic, es va llançar una reflexió sobre els perjudicis que la societat ha inferit al medi ambient al llarg del temps, a la vegada que buscava promoure el pensament crític i la conscienciació envers la necessitat de preservar el planeta mitjançant els projectes de vuit artistes novells agrupats sota el nom de ‘Mare Terra’.