Pau Capdevila dona a conèixer els treballs d’unificació d’inventariat del fons documental d’Emili Pujol dipositat a l’IEI

15/01/2025
S’han aplicat criteris homogenis de descripció i s’ha creat una única eina de recerca que aporta cohesió al conjunt, segons ha detallat el músic i investigador en una conferència


‘El fons documental d’Emili Pujol a l’Institut d’Estudis Ilerdencs’ ha estat el títol i l’eix de la conferència que el músic i investigador Pau Capdevila, responsable de l'inventari d’aquest fons documental de l'IEI, ha ofert aquest dimecres a l’Aula Magna. L’acte ha comptat amb la benvinguda a càrrec del director de l’IEI, Andreu Vàzquez, i ha servit per donar a conèixer els treballs d’unificació d’inventariat efectuats amb aquest fons dipositat a l’IEI.

El llegat d’Emili Pujol va ser donat a l’Institut d’Estudis Ilerdencs en diverses fases. Així, al 1988 es va fer una primera donació que va incloure el gruix del material, al 2007 es va materialitzar una segona entrega de documentació i al 2011 es va fer un darrer lliurament.

Tot aquest material es trobava dividit en tres inventaris separats i Pau Capdevila ha efectuat la tasca d’unificació, aplicant criteris homogenis de descripció i creant una única eina de recerca que aporta cohesió al conjunt.

En la conferència, Capdevila ha exposat diverses qüestions per entendre la naturalesa del fons dipositat a l’IEI. Concretament ha tractat assumptes més tècnics, com ara quantitat de documents, sèries documentals, estat de conservació, etc.; ha informat de la situació actual del llegat, i ha contextualitzat la figura de Pujol, il·lustrant-ho amb exemples d’alguns dels documents representatius que s’hi poden trobar. D’aquesta manera s’ha volgut també reivindicar la importància d’un fons de gran valor musicològic i pilar essencial per a la recuperació i divulgació de la memòria d’Emili Pujol.

Tal com ha detallat Capdevila, el fons inventariat compta amb documentació diversa, concretament 130 caixes (13.000 unitats documentals simples) i 401 llibres; fotografies (2.100 positius en blanc i negre, 15 fotografies emmarcades i 12 àlbums de fotografies); instruments musicals (7 peces); condecoracions i plaques (4 calaixos amb 24 condecoracions, 37 plaques i quadres commemoratius); i mobiliari i objectes personals (1 escriptori clàssic, 1 sofà de principis del segle XX, 3 cadires clàssiques i diversos objectes d’escriptori).

Emili Pujol (1886-1980) va ser un dels guitarristes i pedagogs més destacats del segle XX. Nascut a la Granadella (Les Garrigues), es va formar a Barcelona i París, i va dedicar la seva vida a la interpretació, la composició i l’ensenyament de la guitarra clàssica. La seva obra teòrica i pedagògica, juntament amb el seu virtuosisme musical, el van convertir en una figura clau per a la projecció internacional de la guitarra espanyola. Emili Pujol també va ser un apassionat de la investigació musicològica i va dur a terme una tasca pionera de recuperació de música antiga de corda pinçada.

Aquesta conferència forma part de les activitats paral·leles a l’exposició temporal ‘Emili Pujol, un músic garriguenc de ressò internacional’, inaugurada el 18 de setembre passat al Museu de Lleida i que es pot visitar fins a aquest diumenge, 19 de gener.