L’Olivera celebra amb un llibre el seu mig segle d’activitat com a cooperativa de treball i d’iniciativa social a l’entorn rural

25/11/2024
‘50. L’Olivera veus i vida’ s’ha presentat avui a l’IEI i inclou cinquanta entrevistes a persones vinculades al projecte


L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dilluns la presentació de ‘50. L’Olivera veus i vida’, el llibre amb el qual l’associació L’Olivera vol commemorar que compleix mig segle d’activitat com a cooperativa de treball i d’iniciativa social a l’entorn rural.

A l’acte hi han participat el director de l’IEI, Andreu Vàzquez; la presidenta i el director de L’Olivera, M. Dolors  Llonch i Carles de Ahumada, i els autors del llibre, Xavier Alonso i Roger Roca. També ha comptat amb actuacions de Lídia Pujol.

‘50. L’Olivera veus i vida’ recull 50 entrevistes a persones vinculades al projecte d’aquesta cooperativa de treball i d’iniciativa social en el món rural i periurbà. És una obra coral on queden recollides veus i imatges de moltes de les persones que han format part de L’Olivera des que, l’any 1974, es va posar en marxa a Vallbona de les Monges, a l’Urgell.

El llibre compta amb dues parts diferenciades. D’una banda, un assaig de l’economista i pastisser Josep Manel Busqueta, que aporta la seva mirada a aquesta utopia feta realitat que és L’Olivera. D’altra banda, el llibre conté les 50 entrevistes a persones molt vinculades al projecte, realitzades durant l’any 2024 per Xavier Alonso, Joaquim Sempere i Roger Roca. Són una mostra dels milers de persones que han estat ‘tocades’ per la tasca que ha dut a terme L’Olivera i que, amb les seves reflexions, aporten mirades úniques sobre el que ha estat i el que és l’entitat. El llibre vol anar més enllà d’un simple repàs a la trajectòria de tots aquests anys i es completa amb els retrats de la fotògrafa Paula Artés i el disseny de l’estudi 131 Disseny Gràfic.

L’Olivera és una cooperativa amb vocació social nascuda el 1974 a Vallbona de les Monges. Practica una agricultura singular, consistent en cultivar vinyes i oliveres i elaborar vins i olis ecològics incorporant persones amb dificultats en tot el procés, posant les capacitats al servei d’un projecte comú. Així, juntament amb les activitats productives, L’Olivera desenvolupa la seva activitat amb l’objectiu d’afavorir la promoció personal i d’integració social de les persones amb discapacitat, desenvolupant eines assistencials, terapèutiques i educatives en un espai de vida i treball que es vol inclusiu.