L’Institut d’Estudis Ilerdencs proposa recordar els fets d’octubre de 1934 en un nou cicle que inclou dos col·loquis i un concert

24/09/2024

‘L’hora és greu i gloriosa’ se celebrarà els dies 1, 3 i 8 d’octubre i està organitzat per la Secció de Geografia i Història de l’IEI

Jaume Barrull, Agustí Alcoberro i Antonieta Jarne participaran al primer debat,Oriol Falguera, Fermí Rubiralta i Marta Alòs, al segon, i Guerrilla Folk posarà la música a la cloenda

 

‘L’hora és greu i gloriosa: noranta anys dels fets d’octubre de 1934’ és el títol del nou cicle que posarà en marxa l’Institut d’Estudis Ilerdencs al voltant d’aquell esdeveniment clau en la història de Catalunya. El cicle se celebrarà els dies 1, 3 i 8 d’octubre i inclourà dos col·loquis i un concert.

La Secció de Geografia i Història de l’IEI és al capdavant de l’organització d’aquesta iniciativa que s’ha presentat aquest dimarts en un acte celebrat a l’Aula Magna i que ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, i del director, Andreu Vàzquez.

Tal com ha explicat Rufach en la seva intervenció, el cicle busca reflexionar i aprofundir al voltant d’uns fets que tenen el seu punt de partida en el dia 6 d’octubre de 1934, quan el president Lluís Companys va proclamar l’Estat Català dins la República espanyola des del balcó del Palau de la Generalitat, en resposta al bloqueig que havia patit l’autogovern català arran de la victòria electoral de Gil Robles i els governs del partit de Lerroux des de la tardor del 1933. Dos dies després, el govern català va ser empresonat i condemnat a trenta anys de presó i es va suspendre l’autonomia. L’exèrcit va ocupar els carrers de Catalunya i es van comptabilitzar més de 7.000 presos polítics a tot el Principat.

Ara, a través d’aquest cicle, es vol “tenir present tot el que hem viscut i tot el que hem estat”, tal com ha dit Estefania Rufach. En aquest sentit, ha volgut animar el públic jove a assistir a aquestes jornades, ja que segurament “recorden els fets ocorreguts al 2017, però la lluita catalana no ve d’ara sinó de fa anys”.

Per la seva banda, el director de l’IEI, Andreu Vàzquez, defensa que cal “preservar la memòria col·lectiva i la memòria del nostre país” perquè “allò que som és allò que érem i allò que som serà allò que voldrem ser”. Per aquest motiu, ha afegit, “hem d’explicar d’on venim i allà on volem arribar”.

Incidint més en la memòria, Vàzquez ha explicat que “tot i que durant les jornades es farà un exercici de comparativa, es tracta sobretot de fer un exercici de memòria on es recordarà que la voluntat de ser del 2017 també havia estat present al 1934”.

‘L’hora és greu i gloriosa: noranta anys dels fets d’octubre de 1934’ es posarà en marxa el dimarts vinent, 1 d’octubre, amb el col·loqui ‘1934-2017: una reflexió comparada’, en què Jaume Barrull, Agustí Alcoberro i Antonieta Jarne parlaran de dos episodis del nostre passat contemporani: els fets d’octubre de 1934 i els de 2017.

Dos dies més tard, el dijous 3, serà el torn per al col·loqui ‘Noranta anys dels fets d’octubre’, una taula en la qual Oriol Falguera, Fermí Rubiralta i Marta Alòs miraran d’actualitzar les aportacions historiogràfiques al voltant d’aquells dies del 1934.

El cicle es tancarà el dimarts 8 d’octubre amb un concert-lectura que durà la signatura de Guerrilla Folk, un grup de música tradicional que aproparà músiques de revolta, de resistència, de por i de llibertat.

 

PROGRAMA

Dimarts, 1 d’octubre de 2024

Col·loqui

‘1934-2017: una reflexió comparada’

Un espai de reflexió entre dos episodis del nostre passat contemporani, els fets d’octubre de 1934 i els de 2017.

A càrrec de Jaume Barrull, Agustí Alcoberro i Antonieta Jarne.

18.00 h - Aula Magna + Canal Streaming ieicultura.cat

 

Dijous, 3 d’octubre de 2024

Col·loqui

‘Noranta anys dels fets d'octubre’

Entre 1934 i 2024 han passat noranta anys d’aportacions historiogràfiques que cal actualitzar. El col·loqui presenta algunes de les aportacions més recents.

A càrrec d’Oriol Falguera, Fermí Rubiralta i Marta Alòs.

18.00 h - Aula Magna + Canal Streaming ieicultura.cat 

 

Dimarts, 8 d’octubre de 2024

Concert-lectura

Guerrilla Folk

El grup de música tradicional Guerrilla Folk ens apropa les músiques de la memòria. Recuperem un repertori que ens descobreix també la història que hi ha darrere de cada cançó. Una música que ens commou i interpel·la perquè és la que va acompanyar la revolta, la resistència, la por i les ganes de viure en llibertat.

18.00 h - Aula Magna