L’IEI reflexiona sobre cap a on ha d’anar la producció alimentària amb una taula rodona amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació

15/10/2024
Ha comptat amb la participació de Robert Soliva, Maria Àngels Calvo i Carlos Cantero i ha posat l’accent en la sostenibilitat, la seguretat i la salut

 

Com hauria de ser la producció d’aliments del futur, garantint la sostenibilitat, la seguretat i la salut, ha estat l’eix de la taula rodona celebrada aquest dimarts a l’Institut d’Estudis Ilerdencs amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació, que es commemora el 16 d’octubre. La sessió s’ha celebrat a l’Aula Magna de l’IEI i ha estat organitzada per la Secció de Ciències Agroalimentàries de l’IEI en col·laboració amb l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, i també s’ha pogut seguir via streaming a través del canal ieicultura.cat. L’acte ha estat presentat pel director de l’IEI, Andreu Vàzquez.

Sota el títol ‘Aliments del futur: sostenibilitat, seguretat i salut’, la taula rodona ha comptat amb la participació del director del Departament de Tecnologia, Enginyeria i Ciència d’Aliments de la UdL i membre d’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), Robert Soliva; de la presidenta de l’Acadèmia de Ciències Veterinàries de Catalunya i també membre de l’ACCA, Maria Àngels Calvo; i del professor de l’ETS d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (UdL) i investigador, Carlos Cantero, actuant com a moderadora la professora de l’ETS d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (UdL) i investigadora del centre Agrotecnio (UdL), Romi Pena.

La taula rodona ha tingut el seu punt de partida en la cruïlla d’àmbit mundial en què es troba la producció alimentària. S’ha apuntat que en els anys vinents serà necessari produir aliments per a una població mundial creixent, i que, per aconseguir aquest objectiu, cal seguir una intensificació sostenible, la qual cosa implica l’ús de tecnologies que permetin augmentar la producció d’aliments i, alhora, preservar el medi ambient i reduir el consum de recursos (com l’aigua, l’energia, els fertilitzants, les plaguicides...). És per això que els productes alimentaris no només hauran de ser produïts de forma sostenible, sinó que també hauran de tenir una excel·lent qualitat organolèptica, a més de ser saludables i segurs per als consumidors. En aquest sentit, han dit, és essencial utilitzar tècniques de producció i d’elaboració que preservin aquestes característiques, i que homologuin aliments de qualitat i segurs per a tothom.

A més, han afegit, adoptant el principi d’One Health (una sola salut), que integra la salut humana, animal i ambiental, cal trobar una aproximació holística per fer front als reptes globals en la producció agroalimentària. Aquesta visió promou pràctiques que, no només augmenten la producció, sinó que també protegeixen els ecosistemes i la salut de tots els éssers vius.