L’IEI porta a debat el paper de l’alimentació per mantenir hàbits saludables i sostenibles

22/05/2024
La taula ha comptat amb la participació de Laura Rubió, Ot Fortuny i Joan Soler, amb Blanca Salinas-Roca com a moderadora

 

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dimecres la taula rodona ‘Realitats alimentàries divergents: aproximació a una elecció alimentària saludable i sostenible’. El director de l’IEI, Andreu Vàzquez, ha donat la benvinguda als assistents a la sessió, que ha comptat amb la participació de Laura Rubió, Ot Fortuny i Joan Soler, i que ha estat moderada per Blanca Salinas-Roca.

Organitzat per la Secció de Ciències Agroalimentàries de l’IEI, el debat ha volgut posar sobre la taula quin és el paper de l’alimentació per mantenir hàbits saludables, la salut planetària i promoure la salut global, tot plegat en un moment en què diferents opcions (dieta vegana, omnívora, flexitariana, ovolactovegetariana, paleo, mediterrània...) es postulen com a alternatives més òptimes en aquest sentit. La taula ha parlat sobre els enfocaments tradicionals, els diferents patrons dietètics actuals i les complexes interrelacions entre diferents aliments i nutrients en conjunt, així com en les dietes d’alta qualitat, que consisteixen en aliments densos en nutrients amb un mínim de sucres afegits, sodi i greixos saturats.

També s’han tractat qüestions com la possibilitat de fer sostenible el balanç entre innovació i millora de l’alimentació per a tota la població, quina serà l’alimentació al 2050 i si estarem en una divergència alimentària real, quin paper poden tenir la recerca, la producció i el sector primari per tal d’afavorir l’alimentació saludable i sostenible, així com quines sinergies es podrien fer per millorar l’alimentació del consumidor. La conclusió ha estat que cal afavorir la diversitat alimentària no restringint grups d’aliments, així com apostar per la recerca.

Laura Rubió és professora de l’Àrea de Nutrició al Departament de Tecnologia dels Aliments de la UdL. Ha centrat la seva investigació en la determinació de compostos fenòlics en aliments, el desenvolupament de models in vitro i animals per estudiar el metabolisme i la distribució de teixits, i l’aplicació en estudis intervencionistes humans.

Ot Fortuny, de Zyrcular Food Vall Companys, és llicenciat en Veterinària per la Universitat Autònoma de Barcelona. Compta amb una llarga experiència en la industria càrnia i de la proteïna alternativa en les àrees de Producció, R&D, Qualitat, Exportació i gestió de categories. A més, col·labora com a docent en el màster de Seguretat alimentària i de gestió i innovació d’indústries agroalimentàries.

Joan Solé, de Blauver Espirulina, és enginyer industrial de formació i apassionat de la microalga espirulina. L’any 2009 va constituir la Xarxa Espirulina, des d’on ha contribuït a divulgar el potencial d’aquesta espècie. L’any 2019 va fundar Blauver, una empresa centrada en la investigació i la producció d’espirulina d’alta qualitat a Lleida.

Per últim, Blanca Salinas-Roca és professora de la Universitat Ramon Llull-Blanquerna i investigadora de l’IRBLleida. És diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona, llicenciada en Ciència i Tecnologia d'Aliments per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctora en Ciència i Tecnologia Agrària i Alimentaria per la UdL. Ha centrat la seva recerca en l’àmbit de la Salut Pública i la Nutrició, especialment en el paper de l’Alimentació en les Malalties Cròniques no Transmissibles i lidera projectes a escala europea i internacional, així com en l’àmbit de la Salut Global en països africans.