L’IEI participa en la XVII Trobada de Centres d’Estudis de Lleida, La Franja, Alt Pirineu, Aran i Andorra

14/09/2024
La jornada, celebrada a les Borges Blanques, ha girat al voltant de la temàtica ‘patrimoni contra infraestructures’

 

El director de l’IEI, Andreu Vàzquez, ha encoratjat els participants a seguir treballant per la investigació, l’estudi i la difusió com a eina imprescindible d’equilibri territorial

 

El director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Andreu Vàzquez, ha participat en l’acte de benvinguda de la XVII Trobada de Centres d'Estudis de Lleida, La Franja, Alt Pirineu, Aran i Andorra que s’ha celebrat aquest dissabte a l'Arxiu Comarcal de les Garrigues, a les Borges Blanques.

En aquesta ocasió, la trobada ha girat al voltant de la temàtica ‘patrimoni contra infraestructures’, centrant-se concretament en la recerca de l’equilibri entre els beneficis i els canvis que suposen les noves infraestructures enfront el manteniment de les peculiaritats del seu entorn, sempre tenint en compte que el progrés i la millora de la qualitat de vida no han d’estar en contra de la conservació del patrimoni cultural i natural.

En la seva intervenció, Andreu Vàzquez ha expressat el compromís i el suport de l’IEI amb unes trobades que ja acumulen 17 edicions i que, gràcies a la seva itinerància, arriben a tot el territori. El director de l’IEI ha encoratjat els 22  centres i instituts d’estudis de les nostres contrades que formen part de la Coordinadora a seguir treballant per la investigació, l’estudi i la difusió com a eina imprescindible d’equilibri territorial.

“Un equilibri territorial que s’ha de construir des del convenciment que el país el forma la ciutadania, i també el territori, la terra. Allà on la gent hi viu, treballa i gaudeix. Però també allà on es generen els elements imprescindibles per permetre la vida tant a la ciutat com als pobles, com són els recursos alimentaris i també el recursos energètics”, ha dit.

L'organització d’aquesta 17a trobada ha anat a càrrec de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, l'Institut Ramon Muntaner, l'Institut d'Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida, el Centre d'Estudis de les Garrigues, l'Arxiu Comarcal de les Garrigues i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en aquesta edició acollits pel Centre d'Estudis de les Garrigues.

La jornada d’aquest dissabte ha inclòs, entre d’altres activitats, una conferència del geògraf Eduard Trepat (Centre d’Estudis Comarcals del Segrià-CECS) sobre ‘La preservació del patrimoni rural per garantir l'arrelament territorial’; la presentació d’experiències dels centres d'estudis sobre la temàtica de la trobada; les informacions de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCEPC) i de l'Institut Ramon Muntaner (IRMU); i una visita a les Borges Blanques.