Actualitat
L’IEI fa una crida a la consciència i a l’acció en defensa del català mitjançant el cicle ‘La Veu Trencada d’un Poble’
Joan Talarn diu que “allò que ens fonamenta i ens uneix com a territori és la llengua”, que és “la columna vertebral de la nació”, i que per això cal fer arribar a tothom la preocupació al voltant de la situació del català
El cicle se celebrarà del 6 al 27 de setembre i inclourà una instal·lació artística, tres concerts i dos col·loquis, en un dels quals intervindrà el nou conseller de Política Lingüística de la Generalitat, Francesc Xavier Vila
El president de la Diputació de Lleida i de l’Institut d'Estudis Ilerdencs, ha presidit aquest dimarts la presentació del cicle ‘La Veu Trencada d'un Poble’, un “debat obert sobre la situació de la llengua, en un context marcat per la dificultat i el retrocés en l'ús social del català”, ha dit Talarn, que ha estat acompanyat per la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, i pel director, Andreu Vàzquez.
Organitzat per l’IEI, Joan Talarn ha definit el cicle com una iniciativa que forma part de l’ADN d’aquesta institució: la defensa i promoció de la cultura catalana des de la promoció i la defensa del català. Un cicle mitjançant el qual l’IEI vol “reflexionar i aportar elements de solidesa” davant el context marcat per “la dificultat i el retrocés en l'ús social del català”, així com per l'ascens de partits polítics que ataquen directament la llengua en governs com els del País Valencià, les Illes Balears o l’Aragó.
Talarn ha remarcat que “tenir una societat culta és tenir una societat crítica”, i que l’IEI “és una eina per fer identitat de territori”, i que “allò que ens fonamenta i ens uneix com a territori és la llengua”, que és “la columna vertebral de la nació”. És per això que ha destacat que “hem de ser capaços de fer arribar a tothom aquesta preocupació”. Aquest cicle és, per tant, “una crida a la consciència i a l'acció, una oportunitat per compartir, aprendre i reivindicar la nostra identitat lingüística i cultural”.
Per la seva part, Estefania Rufach ha dit que el cicle permetrà que un espai tan emblemàtic com és el Pati de l’IEI torni a ser un espai “que parli, que reivindiqui, que provoqui, que il·lusioni” mitjança la performance que acollirà i totes les activitats que l’envoltaran. La vicepresidenta de l’IEI ha fet una crida a “protegir i reforçar la llengua catalana, perquè és la nostra i l’hem de fer valdre”.
Finalment, el director de l’IEI, Andreu Vázquez, a més de detallar el programa del cicle, ha dit que “un dels objectius d’aquesta casa és utilitzar el seu conjunt d’infraestructures per aconseguir la finalitat que tenim com a institució”, en aquest cas mitjançant la creació artística posada al servei d’un esdeveniment especial com és la Diada, i situant l’eix de tot plegat en “un dels elements fonamentals que ens distingeix com a poble, com és la llengua, i especialment en un moment complicat com l’actual”. Vàzquez ha remarcat que “no tinc cap por del futur de la llengua sempre que tothom la parli: si la gent el parla, el català no desapareixerà”.
Una instal·lació artística, tres concerts i dos col·loquis
El cicle inclourà tres concerts que homenatgen grans figures de la nostra literatura. Així, Borja Penalva i Carles M. Sanuy oferiran dos actuacions inspirades en l'obra del poeta Vicent Andrés Estellés, mentre que el Trio Orfeu i el rapsode Agustí Lleyda dedicaran un recital a Joan Salvat-Papasseit.
Hi haurà, a més, dos col·loquis centrats en temes crucials per a la llengua catalana. Un d’ells, dedicat a la situació de la llengua als Països Catalans, comptarà amb la presència dels presidents d'Òmnium Cultural, Xavier Antich; d’Acció Cultural del País Valencià, Anna Oliver, i de l’Obra Cultural Balear, Antoni Llabrés. L’altre col·loqui abordarà l'ús social de la llengua amb les intervencions dels sociolingüistes Francesc Xavier Vila i Marina Massaguer, que oferiran les seves perspectives expertes sobre els reptes i les oportunitats que enfrontem. Joan Talarn ha destacat precisament la participació en un dels debats del nou conseller de Política Lingüística de la Generalitat, Francesc Xavier Vila.
Per completar el cicle, es presentarà una instal·lació artística que girarà al voltant de la situació alarmant de la llengua catalana, tot plegat amb l’objectiu de sacsejar consciències i perquè el públic reflexioni sobre els seus desafiaments.
Programa del cicle ‘La Veu Trencada d’un Poble’
(6, 16, 17, 18, 19 i 27 de setembre de 2024)
Divendres, 6 de setembre
Instal·lació ‘La Veu Trencada d’un Poble’
Pati de l’IEI (inauguració a les 19.00 h)
Del 6 al 15 de setembre de 2024.
En el marc de la Diada Nacional, es muntarà una instal·lació per expressar un sentiment col·lectiu sobre l’estat actual de la llengua.
Dilluns, 16 de setembre
Col·loqui ‘El català, de l’aprenentatge a l’ús’
18.00 h, Aula Magna + Canal Streaming ieicultura.cat
Amb la participació de:
- Marina Massaguer, doctora en sociolingüística.
- Francesc Xavier Vila, conseller de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i catedràtic de sociolingüística catalana.
- Modera: Carme Vidalhuguet, cap de Publicacions de l’IEI.
Conversarem amb dos de les veus més autoritzades en sociolingüística, sobre l’aprenentatge i l’ús del català en un context social de regressió de la llengua.
Dimarts, 17 de setembre
Concert homenatge Salvat-Papasseit: ‘Res no és mesquí’
18.00 h, Pati de l’IEI
Interpretació musical: Trio Orfeu.
Rapsode: Agustí Lleyda.
És un viatge per la vida de Joan Salvat-Papasseit. Hi descobrirem un Papasseit íntim i vital que narra les seves vivències a través de les seves cartes. Un concert d’apunts biogràfics i poemes, recitats en primera persona i acompanyats per música de l’època.
Dimecres, 18 de setembre
Poesia i jazz: ‘L’Hotel París’
18.00 h, Aula Magna de l’IEI
Idea, guió i rapsode: Carles M. Sanuy.
Direcció musical i música: Xavier Monge.
Espectacle en què es recitarà poesia, acompanyada de música, a partir del llibre ‘L´Hotel París’ de Vicent Andrés Estellés, amb motiu del centenari del seu naixement.
Dijous, 19 de setembre
Espectacle: ‘Estellés: De mà en mà’
18.00 h, Pati de l’IEI
‘De mà en mà’ és un espectacle en què Francesc Anyó i Borja Penalba perpetren, diuen, riuen, canten, ploren i mengen Estellés; una barreja de veus i músiques amb una senzilla posada en escena on els veritables protagonistes són els versos de Vicent Andrés Estellés: un viatge per l’apassionat i apassionant univers estellesià.
Divendres, 27 de setembre
Col·loqui: ‘L’estat de la llengua en el context social i polític d’avui’
18.00 h, Aula Magna + Canal Streaming ieicultura.cat
Amb la participació de:
- Marinela García Sempere, vicepresidenta d’Acció Cultural del País Valencià).
- Antoni Llabrés, president de l'Obra Cultural Balear.
- Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural.
- Modera: Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida i de l’IEI.
Analitzarem la situació que viu la llengua catalana, avui, sobretot al País Valencià i a Balears. També al Principat. Un conflicte lingüístic és sempre conseqüència d’un conflicte polític?