L’IEI exposa una seixantena d’obres premiades o finalistes del Premi Marraco de ceràmica, pintura i escultura

14/11/2024
S’han lliurat els guardons aquest dijous durant la inauguració de l’exposició, que es podrà visitar fins al 15 de desembre a l’Espai iX


Una seixantena d’obres del 36è Premi Marraco de ceràmica, pintura i escultura s’exposen des d’avui i fins al 15 de desembre a l’Espai iX de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. En concret són 62 obres que han estat premiades o finalistes d’aquesta edició (27 pintures, 20 escultures i 15 ceràmiques). Han estat seleccionades d’entre les 149 obres que es van rebre, provinents de 8 centres penitenciaris, 70 de les quals pintures, 42 escultures i 37 de ceràmica.

El director de l’IEI, Andreu Vàzquez; el director general d’Afers Penitenciaris de la Generalitat, José María Montero, i el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Lleida, Jackson Quiñónez, han lliurat aquest dijous els premis, durant la inauguració de l’exposició, al mateix Espai iX. Alguns diplomes els han recollit els mateixos guardonats i, d’altres, interns i monitors artístics dels centres penitenciaris en representació de persones premiades a les quals la seva situació processal no els ha permès recollir-los en persona.

A la inauguració de l’exposició també hi han assistit la directora dels Serveis Territorials del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica a Lleida, Anna Miranda; el director del CP Ponent, Oscar Gómez; la directora del Centre Obert de Lleida, Dolo Basallo; la vicerectora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació de la Universitat de Lleida, Núria Camps; la presidenta del Cercle de Belles Arts, Divina Drudis; i el vocal de l’Associació Arts de Ponent, Quim Estadella.

Durant l’acte, el director de l’IEI ha destacat la importància d’acollir aquesta exposició que “representa allò que ha de ser la cultura i l’art: una eina que ens permet construir-nos com a persones”. I és que “el talent no té fronteres ni parets, tal com demostra aquesta exposició”, ha afegit”. Per la seva banda, Quiñónez ha celebrat la gran qualitat de les obres exposades i ha agraït als tutors que acompanyen els participants durant la creació de les obres. En el mateix sentit s’ha referit Moreno. “Felicitats als protagonistes, que son els artistes i els educadors, per l’expressivitat i la qualitat de les obres d’aquesta edició dedicada a les finestres i el que aquestes simbolitzen dins d’un lloc tancat, un concepte que segurament ajuda a poder plasmar en una obra d’art el que els seus creadors duen al cor i al cap”, ha explicat.

De les 149 obres rebudes en aquesta 36à edició, el CP Ponent ha estat el més prolífic amb 59 obres presentades, seguit del CP Andorra (33), CP Lledoners (16), CP Dones de Barcelona (13), CP Quatre Camins (10), CP Brians 2 (7), CP Joves (7) i CP Mas d’Enric (4). 

Per modalitats, la de pintura és la que ha rebut més propostes, amb 70 (39 dins la temàtica d’enguany, que era ‘Finestres’, i 31 dins la temàtica lliure), seguida de la modalitat d’escultura i instal·lacions, amb 42 (20 a ‘Finestres’ i 22 a temàtica lliure), i de la modalitat de ceràmica, amb 37 (6 a ‘Finestres’ i 31 a lliure). 

El Centre Penitenciari Ponent-Departament de Justícia, Drets i Memòria és l’organitzador d’aquest premi amb la col·laboració de la Diputació de Lleida a través de l’IEI, l’Ajuntament de Lleida, el Cercle de Belles Arts, l’Associació d’Arts de Ponent, la Fundació apip-acam i prestigiosos artistes locals que formen part del jurat. 

Es tracta del premi més antic dels organitzats pels tallers artístics dels centres penitenciaris catalans. Va néixer l’any 1988, quan un intern del centre de Ponent va guanyar el tercer premi al concurs de pintura ràpida de la Festa Major de Lleida. L’alcalde Manel Oronich, i per part del Cercle de Belles Arts, Jaume Vilella i Manel Garcia Sarramona, van anar a la presó a lliurar-li el premi, i a partir d’aquest fet va sorgir el concurs adreçat a les persones tancades a la presó de la ciutat, que després es va estendre a la resta de presons catalanes i que compta també amb la participació del Centre Penitenciari d’Andorra.

S’atorguen premis a les tres modalitats del concurs (ceràmica, pintura i escultura), en dues categories: un tema lliure i un premi especial que cada any té una temàtica diferent, que en aquesta edició ha estat ‘Finestres’. Les obres més destacades de les presentades a la temàtica lliure tenen uns premis de 200, 150 i 75 € en cada especialitat, i els premis especials, de 100 €, són per a l’obra de cada modalitat sobre la temàtica de cada edició.