L’IEI acull l’exposició ‘El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l’enginy’

17/07/2024
Mostra com es van alimentar les famílies en els anys posteriors a la Guerra Civil espanyola


La sala Zona Zero de l’Institut d’Estudis Ilerdencs acull des d’aquest dimecres i fins al 22 de setembre l’exposició ‘El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l’enginy’, una mostra que explica com es va alimentar la població durant els anys posteriors a la Guerra Civil espanyola.

Els tres anys de conflicte havien deixat una economia totalment desorganitzada: el comerç es va paralitzar, hi van haver grans dificultats en els transports i en les comunicacions, manca de matèries primeres i de carbó, de recanvis de maquinària i de productes auxiliars, però l’aparell productiu, és a dir, fàbriques i tota la maquinària, havien quedat pràcticament intactes. Una vegada acabada la guerra, va començar un període de recuperació aprofitant les possibilitats que donava una mà d’obra extremadament barata i sense cap opció de protestar per les miserables condicions de vida i treball.

Amb aquestes condicions precàries hi havia molta gent que no tenia accés als aliments que proporcionava l’estraperlo, el comerç il·legal que abastava de productes el mercat negre. Mentre els preus oficials corresponien als cupons adjudicats a les famílies i que eren insuficients, es podien comprar majors quantitats i altres productes de manera il·legal.

En aquest context, l’exposició vol retre homenatge a totes aquelles famílies que van viure una de les etapes més dures i llargues de la història d’Espanya, des de la fi de la Guerra Civil fins a la fi de l’autarquia, l’any 1951.

La mostra està dividida en deu àmbits: alimentació nacional; la cartilla de racionament; ‘plat únic’ i ‘dia sense postres’; mercat negre i productes d’estraperlo; la conquesta de la salut; l’Auxili Social i el nou paper de la dona; l’economia domèstica; receptes de subsidència; el rebost, les llaunes i les carmanyoles; i 1950, un canvi de tendència.

L’exposició és una continuació cronològica de l’exposició ‘Menús de Guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència’ i està produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Museu d'Història de Catalunya.