L’IEI acull la presentació a Lleida d’un documental sobre els valors musicals i socials de l’Orquestra Pau Casals  

27/06/2023
La vicepresidenta Estefania Rufach destaca que l’IEI coincideix amb la filosofia del músic en fer arribar la cultura a tothom

La cinta ha estat impulsada per la Fundació Pau Casals en motiu del 50è aniversari de la mort del música català més universal


L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dimarts la presentació a Lleida del documental ‘L’Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social’, impulsat per la Fundació Paul Casals en motiu del 50è aniversari de la mort del músic català més universal. La presentació ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, i del director general de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo.

El documental relata l’excepcional trajectòria humana i musical de l’Orquestra Pau Casals. Aquesta va ser la primera formació moderna que hi va haver amb músics catalans i amb una programació arrelada a la terra, una orquestra que l’any 1920 va iniciar un camí que es va veure interromput tràgicament per la Guerra Civil Espanyola. La cinta ofereix una visió de Casals com a director d’orquestra, de la mateixa manera que fa palès el concepte que tenia de la cultura i, en particular, de la música, la qual considerava essencial per al progrés de la humanitat, motiu pel qual entenia que havia d’arribar a tothom, fos quina fos la seva posició social.

A aquest fet s’ha referit Estefania Rufach en la seva intervenció, tot remarcant que aquest és precisament l’esperit i la raó de ser de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, un “espai de generació i de promoció de cultura” que, exercint de “regidoria de cultura del territori”, lluita per tal que aquesta “arribi a tots els pobles i a totes les persones”. Per tot plegat, la vicepresidenta de l’IEI ha dit que era un honor acollir l’estrena del documental a Lleida i ha convidat tothom a gaudir de la cinta i “del poder de la música en particular i de la cultura en general ha d’arribar a tothom, perquè ens fa grans”.

La realització del documental ha comptat amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Filmoteca de Catalunya –que en va acollir l'estrena–, la Diputació de Tarragona, l'Ajuntament del Vendrell i AC/E (Acció Cultural Espanyola). El documental recupera materials inèdits provinents dels propis fons de la Fundació Pau Casals, així com la digitalització i remasterització de documents audiovisuals originaris, bàsicament de Puerto Rico, on el músic es va exiliar des del 1957 fins a la seva mort.