L’Exposició de bolets de tardor de l’IEI fa palesa la bona campanya boletaire amb 220 espècies instal·lades al Pati

28/10/2024
Organitzada per la Secció de Micologia, la mostra es podrà veure fins dimecres i té concertades visites de diferents centres escolars

 

El Pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs acull des d’aquest dilluns i fins dimecres la 34a edició de l’Exposició de bolets de tardor de les Terres de Lleida, que en aquesta ocasió aplega 220 espècies, una de les xifres més elevades dels darrers anys.

Es tracta d’una activitat que ja és tot un clàssic, com sempre sota la iniciativa de la Secció de Micologia de la institució. El director de l’IEI, Andreu Vàzquez, s’ha referit precisament a aquest fet tot dient que “és una de les activitats amb més èxit i amb més visitants, i que ja és tota una tradició”. Vàzquez ha precisat que habitualment venia molta gent interessada en la micologia, perquè “som un país amb una gran tradició boletaire”, però que ara “s’hi estan començant a incorporar escoles” que fan visites a l’exposició, com ha estat el cas d’avui amb diferents aules del Col·legi Maristes.

L’exposició es nodreix de les aportacions d’una quinzena de membres de la secció, que han anat, durant el cap de setmana, a buscar els bolets que s’exposen durant aquests dies, per tal que tots els aficionats i curiosos els puguin veure. En aquesta ocasió, i gràcies al fet que està sent un gran any de bolets, l’exposició permet mostrar al públic 220 espècies de bolets, totes acompanyades d’una fitxa perquè els visitants en pugui conèixer el nom i les característiques, com ara si són comestibles o no.

Un dels membres de la Secció de Micologia, Miquel Terés, ha detallat que la sortida es va avançar a divendres arran de les previsions de pluja per al dissabte, i que la quinzena de membres i col·laboradors de la secció van mirar d’abastar el major nombre possible de comarques i d’hàbitats. Així, van visitar l’Alt Urgell, una petita part de la Cerdanya, els dos Pallars, el Segrià, la Ribagorça i la Val d’Aran, i van mirar de seguir boscos de pi, de roure, alzinar, bosc de ribera, etc.

Terés ha dit que “enguany tenim aproximadament unes 220 espècies”, una xifra que els deixa “satisfets” i que ha estat possible gràcies al fet que “la climatologia que hem tingut des de començament d’any ha afavorit la fructificació dels boscos”. Aquestes 220 espècies estan classificades per colors entre comestibles, comestibles amb matisos (picants, amargants, consistència...) i tòxics.

Miquel Terés també ha explicat que l’objectiu d’aquesta activitat és “divulgar allò que tenim als nostres boscos”, tot i que ha reconegut que s’estan replantejant com divulgar tota aquesta cultura micològica. “Estem abocant als boscos molta gent que, sense cap tipus de coneixement ni cap respecte per la natura, van al bosc, el trepitgen i el fan malbé”, ha lamentat. Una mostra d’això la recull una de les taules de l’exposició on hi ha “una petita part dels altres ‘bolets’ que hem trobat a la muntanya”, ha dit Terés, com llaunes, una gàbia, ampolles d’aigua o restes de ferro.