L’espectacle ‘Física pop’ apropa la ciència a més de 200 alumnes de l’Urgell dins el programa ‘Ciència al territori 2025’ de l’IEI

09/04/2025
El divulgador Anicet Cosialls ha estat al capdavant d’aquesta proposta que ha passat per Tàrrega, Bellpuig i Agramunt


El programa ‘Ciència al territori 2025’ ha fet un balanç força positiu del seu primer periple per les comarques lleidatanes, que ha tingut com a seu la comarca de l’Urgell, on ha aplegat més de 200 alumnes entre les tres sessions programades, totes elles amb la signatura del divulgador científic Anicet Cosialls amb l’espectacle ‘Física pop’.

La darrera d’aquestes sessions ha tingut com a escenari l’INS Ribera del Sió d’Agramunt, on aquest dimecres s’han reunit 60 alumnes, mentre que les dues anteriors es van celebrar a Tàrrega, el 17 de març, amb 110 alumnes dels instituts Manuel de Pedrolo, Alfons Costafreda i l’Escola Vedruna, i a l’Institut Lo Pla d’Urgell de Bellpuig, el 25 de març, amb 60 participants.

La xerrada-espectacle ‘Física pop: la ciència a l’abast de tothom!’ és una iniciativa del divulgador Anicet Cosialls impulsada per la Secció de Ciències de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) dins del programa Ciència al Territori i pel Centre de Recursos Pedagògics dels Serveis Educatius de l’Urgell. L’activitat s’adreça a l’alumnat de ciències de 4t d’ESO i de batxillerat i ha tingut una acollida molt positiva en els tres instituts on s’ha dut a terme, amb una participació global de 230 estudiants.

Segons Anicet Cosialls, “l’alumnat ha participat activament en totes les experiències desenvolupades, mostrant molt d’interès i entusiasme”. Aquesta valoració es veu reforçada pels comentaris rebuts des dels centres participants. Des de l’Institut Lo Pla d’Urgell, destacaven que “durant la sessió, hem pogut veure de primera mà l’aplicació experimental de molts dels principis físics i químics estudiats a classe. Un matí ple d’aprenentatge en estat pur!”. Per la seva banda, des de l’Institut Manuel de Pedrolo apuntaven que “vam poder viure la ciència d’una manera molt propera i motivadora”.

Totes les sessions han destacat pel seu caràcter interactiu i per la capacitat de captivar l’atenció dels estudiants mitjançant demostracions experimentals sorprenents. Física Pop ha mirat de posar en valor la importància de la divulgació científica com a eina per despertar vocacions entre els joves i millorar els aprenentatges a través de metodologies vivencials.

Des de l’IEI es fa un balanç positiu de l’impacte del projecte i es referma el compromís de continuar apropant la ciència al territori amb activitats de qualitat que connectin el coneixement amb la realitat dels estudiants de la mà d’Anicet Cosialls, que és llicenciat en Ciències Químiques i catedràtic de Física i Química a l’Institut Guindàvols. Apassionat per la divulgació científica, Cosialls ha impartit xerrades i tallers de física, química i astronomia en esdeveniments com Ciencia en Acción, Science on Stage i Scientix. A més, ha participat activament en fires de ciència, com Ciència al Carrer (Lleida) i Ciència entre Tots (Girona), on ha captivat el públic amb demostracions sorprenents. També ha tutoritzat nombrosos projectes de recerca premiats en diferents concursos. La seva trajectòria i compromís amb l’educació van ser reconeguts el 2009 amb el Premi Catalunya Educació.