La xarxa Apropa Cultura celebra la seva primera trobada anual a Lleida amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs

19/09/2024
El director de l’IEI, Andreu Vàzquez, ha assistit a l’acte, que s’ha celebrat al Teatre de l’Escorxador

 

El director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Andreu Vàzquez, ha participat aquest dijous amb la directora d’Apropa Cultura, Sònia Gainza, en la primera edició de la trobada anual Apropa Cultura de la demarcació de Lleida, que s’ha celebrat al Teatre Municipal Escorxador de la capital del Segrià.

Apropa Cultura és una xarxa de programadors culturals que va néixer fa 17 anys amb la voluntat de millorar la vida de les persones en situació de vulnerabilitat a través de la cultura. Tot i que sempre ha treballat arreu de Catalunya, no és fins fa dos anys que ha desplegat els Serveis de Mediació a cada demarcació catalana amb l’objectiu de treballar des de la proximitat. A la trobada d’avui s’han compartit els resultats del treball intens i de col·laboració duts a terme al llarg d’aquest temps amb entitats, ajuntaments, programadors culturals i col·lectius diversos.

El director de l’IEI, Andreu Vàzquez, ha reiterat el compromís de la Diputació de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs amb iniciatives i projectes que posin la cultura a l’abast de tothom. “És un luxe poder participar avui aquí com a institució perquè el nostre objectiu és fer de la cultura un dret universal i per a tothom i això passa perquè la cultura sigui inclusiva. Per això és importantíssima la feina que feu entitats i programadors, que sou imprescindibles per assolir-ho”, ha dit Vàzquez.

La trobada ha comptat amb la participació de diversos artistes i professionals que han col·laborat amb Apropa Cultura, oferint actuacions i testimonis que han fet d’aquesta jornada una experiència inspiradora, a més de servir per agrair el suport i per reflexionar sobre el camí recorregut fins ara en termes d’accessibilitat cultural.

Durant l’acte, s’ha presentat un vídeo al voltant de l’activitat d’Apropa Cultura a la demarcació de Lleida, i s’han ofert detalls de diferents experiències inspiradores: ‘Creació de vincles a través de les arts escèniques’ al festival Esbaiola’t i ‘Museus Socials: Espais de Transformació Comunitària’ a l’Espai Ermengol, així com també ‘Tècnic Professional en Auxiliar de Cultura, noves oportunitats d’inserció laboral’ a l’associació Argadini de Madrid. La jornada també ha inclòs una actuació de la Companyia La Màxima, de la Fundació Ilersis, una breu presentació de la programació de tardor dels equipaments culturals d’Apropa Cultura a Lleida i un final d’acte amb la cançó signada ‘Petit Príncep’ amb la Cia Espígol de l’Associació Alba.