La cultura francesa, eix de l’acte de cloenda de l’exposició ‘L’home inabastable’, en homenatge a Jaume Magre

11/07/2024
L’IEI i l’Escola Oficial d’Idiomes han organitzat conjuntament una activitat que ha consistit en la lectura de textos en francès acompanyada per la música de Moustaki i Brassens

 
França va ser sempre present en la vida de Jaume Magre, que va ser cònsol honorari de França a Lleida i impulsor de l’agermanament entre Lleida i Foix, el primer que es va fer entre una ciutat francesa i una d’espanyola. Per això, la cultura francesa ha estat l’eix de l’acte de cloenda de l'exposició dedicada a aquest 'home inabastable', que s’ha fet aquest dijous a la sala Zona Zero de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, en col·laboració amb el Departament de Francès de l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI).

A l’acte, encapçalat pel director de l’IEI, Andreu Vàzquez, ha assistit el consol de França, Bernat de Miguel; l’ex-consol de França, Emmanuel de Miguel, i el comissari de l’Any Magre, Juan Cal. També han participat a l’acte les catedràtiques de francès Cristina Torrent i Montse Vendrell, que han llegit textos de record de Jaume Magre tot glossant les seves facetes d’educador, d’activista cultural i de polític. Ho han fet en llengua francesa i des de la perspectiva de la cultura gal·la, que tant es va estimar Magre. Les intervencions de Cristina Torrent i Montse Vendrell han anat acompanyades de la música de Moustaki i Brassens, amb Oriol Vázquez a la guitarra. També han llegit textos Jordi Villacampa, Francesc Caballero i Judith Mulet.

L’exposició ‘Jaume Magre. L’home inabastable’ es pot visitar a l’IEI fins al 14 de juliol. L’Institut d’Estudis Ilerdencs s’ha sumat així a l’Any Magre. Es tracta d’una mostra que està formada per prop d’un centenar de fotografies i documents originals que mostren diverses de les facetes de la vida i l’acció de Jaume Magre. Compta amb una cinquantena de peces de documentació original, gran part de la qual del fons de la família Magre, així com amb una mostra de més de quaranta fotografies de diversos fons particulars i institucionals, molts dels quals de fotògrafs destacats de l’esfera ponentina, com ara Ton Sirera, Gómez Vidal, Llorenç Melgosa, Toni Prim o Miquel Asensio.