Joan Fibla parla sobre el VIH en la sessió de cloenda del cicle ‘Nous reptes en la recerca biomèdica’, organitzat per l’IEI

28/05/2024
Reflexiona sobre les noves estratègies terapèutiques i els nous fàrmacs que permeten alentir o frenar la malaltia en els pacients infectats i el desenvolupament de vacunes

 

El cicle ‘Nous reptes en la recerca biomèdica’ que organitza la Secció de Medicina de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha celebrat aquest dimarts la seva segona i darrera sessió, amb la conferència ‘VIH, què hem après’, a càrrec de l’investigador Joan Fibla Palazón, que ha estat acompanyat de Marina Laplana, de la Secció de Medicina. El director de l’IEI, Andreu Vàzquez, ha donat la benvinguda a l’acte.

La conferència ha tingut com a escenari l’Aula Magna de l’IEI i, durant la mateixa, Fibla ha reflexionat sobre els esforços que s’estan fent per dissenyar noves estratègies terapèutiques, incloent-hi nous fàrmacs que permetin alentir o frenar la malaltia en els pacients infectats, així com el desenvolupament de vacunes que puguin prevenir efectivament la infecció.

La infecció pel virus de la immunodeficiència humana és un problema sanitari a escala mundial, causat per la destrucció progressiva de les cèl·lules de defensa immunitària i l’aparició d’infeccions oportunistes i neoplàsies que constitueixen els símptomes característics del que s’anomena síndrome d’immunodeficiència adquirida (sida).

Joan Fibla Palazón és doctor en Genètica per la Universitat de Barcelona i professor a la Universitat de Lleida des de l’any 1992, on imparteix classes a la Facultat de Medicina. La seva investigació està centrada en l’estudi de la variabilitat genètica i la seva relació amb diverses malalties, com la insuficiència renal, les alteracions de la personalitat o la progressió clínica de pacients infectats pel virus VIH, dirigint el grup de recerca sobre ‘Genètica de Malalties Complexes’.

La primera conferència del cicle ‘Nous reptes en la recerca biomèdica’ es va celebrar el passat 25 d’abril. ‘Com avancem en el coneixement del càncer?’ va anar a càrrec de Xavier Dolcet Roca, doctor en Biologia per la Universitat de Lleida, on actualment és catedràtic d’Anatomia Patològica.