FiraTàrrega impulsa el projecte Lleida Escena per potenciar la programació d’arts escèniques de carrer a tots els municipis lleidatans

13/06/2024
L’IEI ha acollit la presentació d’aquesta iniciativa que compta amb el suport de la Diputació de Lleida

Es presentaran als municipis 10 projectes escènics amb preus assequibles que requereixen escenografia i mitjans tècnics senzills perquè puguin ser programats arreu

 

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dijous la presentació de Lleida Escena, una iniciativa de FiraTàrrega amb el suport de la Diputació de Lleida i de l’IEI que té com a objectiu transformar els municipis de la demarcació de Lleida en agents culturals i programadors actius i proactius, acostant així les arts de carrer a tot el territori.

La presentació ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, de la directora executiva de FiraTàrrega, Natàlia Lloreta, i de la coordinadora del projecte Lleida Escena, Margarida Troguet.

Rufach ha destacat que “aquest projecte serà magnífic, no només per a FiraTàrrega, sinó també per a tots els municipis i ajuntaments de la demarcació de Lleida, ja que promourà l’activitat cultural a tots els pobles”.

Per la seva banda, Lloreta ha explicat que l’objectiu del projecte és crear una xarxa d’arts escèniques de carrer. Per fer-ho, per una banda conviden els 231 municipis de Lleida a anar a Tàrrega durant la Fira per ensenyar-los que hi ha possibilitats de programar teatre en tots ells.

Així, el dia 5 de setembre, en el marc de FiraTàrrega, se’ls farà una sessió de 16 h a 18 h en què se’ls presentaran 10 projectes escènics susceptibles de ser programats en qualsevol teatre, plaça, o carrer, independentment del nombre d’habitants o de la dimensió del municipi. “Seran propostes que no requeriran ni d’uns grans mitjans tècnics ni de gran escenografia i a preus assequibles”, ha explicat Lloreta. “Volem que vegin què és programar, que els amfitrions els acompanyin i que comprovin per ells mateixos com, a través de programar arts escèniques, es pot arribar a transformar cada poble, cada municipi i el territori en general”, ha afegit.

I és que el projecte té com a punt de partida la condició de FiraTàrrega de mercat estratègic de les arts escèniques i punt de trobada de tots els agents del sector. És en base a aquest fet que FiraTàrrega vol posar-se a disposició dels encarregats de configurar la programació cultural de tots els municipis de la província.

Per aconseguir-ho, ha dissenyat un seguit d’accions que començaran aquest mateix mes de juny amb el registre dels municipis contactats a l’eina en línia professional FiraTàrrega.Pro per impulsar visibilitat i xarxa. Ja al setembre, en el marc de FiraTàrrega, se’ls oferirà una participació preferent a la Fira de Teatre al Carrer (del 5 al 8 de setembre vinents).

Un cop acabi FiraTàrrega, es convidarà tothom a seguir treballant per generar relacions i col·laboracions entre els municipis per enriquir i promoure l’exhibició de les programacions; promoure xarxa entre els municipis i el sector; i treballar conjuntament per impulsar les arts de carrer i ajudar a la creació dels nous talents locals.

El projecte Lleida Escena compta amb el suport de la Diputació de Lleida, un suport directe que se suma al que des de fa anys l’ens dona a FiraTàrrega. Tot plegat amb l’objectiu de fer dels municipis de la demarcació un exemple de bones pràctiques en la programació cultural, promovent la proactivitat i la contemporaneïtat, i a la vegada fer pedagogia de les arts de carrer per a municipis mitjans i petits, especialment per a aquells que no tenen un teatre o un equipament cultural, tot generant un circuit d’arts de carrer i posant una importància especial en les relacions entre municipis.