Estefania Rufach fa costat al Dansàneu el primer cap de setmana d’activitat

27/07/2024
La vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs assisteix a la inauguració de l’exposició ‘Bruixes de dol’ i a l’espectacle inaugural, ‘Biterna’

El festival s’allargarà fins al 4 d’agost i oferirà propostes en espais emblemàtics de les Valls d’Àneu

 

La vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, ha assistit aquest dissabte a dues de les propostes que ofereix el Dansàneu en el seu primer cap de setmana d’activitat. En concret, a la inauguració de l’exposició ‘Bruixes de dol’, instal·lada a Lo Ventador de la Guingueta d’Àneu, i a l’espectacle inaugural del 33è Dansàneu, ‘Biterna’, que ha tingut lloc al Poliesportiu d’Esterri d’Àneu.

Pel que fa a l’exposició ‘Bruixes de dol. De les ordinacions d’Àneu a les caceres actuals’, es tracta d’una mostra produïda pel Dansàneu en col·laboració amb el Departament de Cultura, l'IDAPA, l’Institut Català de les Dones i l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Precisament l’IEI acollirà aquesta exposició el primer trimestre del 2025.

La inauguració de l’exposició, instal·lada a Lo Ventador de la Guingueta d’Àneu, ha estat presidida per la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Tània Verge, que ha estat acompanyada per Estefania Rufach; l’alcalde de la Guingueta d’Àneu, Jordi Pallé Cases, i la directora del Dansàneu, Rut Martínez Ribot, entre d’altres.

‘Bruixes de dol’ és una exposició itinerant comissariada per l’escriptora i periodista Ivet Eroles, autora del llibre ‘Dones al marge. Bruixes i altres històries d’estigma i oblit’. S’emmarca dins la commemoració del sisè centenari de les Ordinacions d’Àneu i es presenta com una instal·lació artística que ofereix un recorregut per l’estigmatització i la invisibilització de les dones del món rural, des de la cacera de bruixes fins a l’actualitat.

El títol fa referència al poemari ‘Bruixa de dol’ de la poeta ponentina Maria Mercè Marçal, que va escriure entorn del simbolisme de la figura de les bruixes i d’altres elements relacionats, sempre amb perspectiva de gènere. La inauguració ha comptat amb una visita guiada per part de la comissària i una acció performativa a càrrec de les ballarines Núria Guiu i Sònia Gómez.

Pel que fa a l’espectacle inaugural, que aplega 55 artistes en escena, aquest ha estat presidit per la consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat, Gemma Ubasart. Es tracta d’un encàrrec del Dansàneu, que exerceix com a coproductor, juntament amb l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, el Cor Jove Nacional de Catalunya i la Fira Mediterrània de Manresa (inclòs dins l’Obrador d’Arrel).

‘Biterna’ és una estrena absoluta amb coreografia d'Aleix Martínez i interpretació a càrrec de la Jove Companyia de l’Institut del Teatre, IT Dansa, dirigida per Catherine Allard; el Cor Jove Nacional de Catalunya que dirigeix Mireia Barrera i també suma les músiques del pirinenc Arnau Obiols.

La 33a edició del Dansàneu-Festival de Cultures del Pirineu se celebra del 26 de juliol al 4 d’agost amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i oferirà propostes en tres franges horàries en espais emblemàtics de les Valls d’Àneu.

Podeu trobar més informació i consultar el programa del festival a: www.dansaneu.cat