Estefania Rufach assenyala l’Animac com un dels epicentres de l’animació que posiciona Lleida com a referent cultural

20/02/2025
La vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ho ha dit durant la inauguració de la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, celebrada a La Llotja

 
La vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, ha participat aquest dijous en la inauguració de la 29a edició de l’Animac 2025, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que ha tingut lloc a La Llotja. Rufach s’ha referit a l’Animac com “un dels veritables epicentres de l’animació” que contribueix a “posicionar Lleida com a referent cultural”, no només a Catalunya, sinó també a escala internacional.

A més d’Estefania Rufach, a l’acte inaugural també hi han intervingut la consellera de Cultura de la Generalitat, Sònia Hernàndez; l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa; el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, i la directora de l’Animac, Carolina López. Per part de l’IEI també hi ha assistit el seu director, Andreu Vàzquez.

En el seu parlament, Estefania Rufach ha destacat que l’Institut d’Estudis Ilerdencs és el “batec cultural” de la Diputació de Lleida i de l’oest de Catalunya i ha celebrat que l’Animac contribueixi a potenciar aquest batec. “L’Animac és un punt de trobada imprescindible per al món de l’animació, un espai on la creativitat, la innovació i la diversitat es donen la mà per oferir-nos obres que emocionen, inspiren i ens fan reflexionar”, ha afegit Rufach.

L’acte inaugural de l’Animac ha inclòs el lliurament del Premi Honorífic a les animadores canadenques Wendy Tilby i Amanda Forbis i del Premi Animation Master a l’artista italià Gianluigi Toccafondo. A més, s’ha pogut gaudir de dues projeccions. La primera, el darrer curt del mateix Gianluigi Toccafondo, ‘La voix des sirènes’, una obra que endinsa l’espectador en el seu univers visual; i la segona, l’estrena de la creació audiovisual en directe ‘Flora i fauna en moviment’, encarregada al col·lectiu Estampa i J. M. Baldomà. Aquesta experiència immersiva explora el moviment com a essència de la vida, des de les primeres cronofotografies fins als models més avançats d’intel·ligència artificial, en un recorregut per la història de la representació del moviment a través de formes, colors i un original paisatge sonor.

Organitzat per l’Ajuntament, l’Animac 2025 se celebrarà a Lleida fins a aquest diumenge, 23 de febrer, sota el lema ‘We Animals’ (nosaltres els animals), convidant doncs a reflexionar sobre la connexió dels humans amb el regne animal. En aquesta 29a edició, s’hi poden veure 226 films: 7 llargmetratges (3 formen part de retrospectives), 5 migmetratges i 214 curtmetratges. Hi haurà 5 estrenes mundials, 67 estrenes a Espanya, 50 a Catalunya i 3 estrenes internacionals. Pel que fa a la cloenda, també a La Llotja, tindrà lloc el diumenge 23 i inclourà l’entrega del Premi Trajectòria al dissenyador Javier Mariscal. També es farà el lliurament dels premis del públic i la projecció dels millors curts de la Mostra.