Els inscrits al tercer Seminari de Conservació i Protecció de Documents aprenen tècniques de prevenció per evitar la restauració

24/05/2024
Guiats per la restauradora-conservadora Anna Ferran han conegut quines són les principals amenaces del patrimoni documental i com aplicar eines bàsiques per conservar-lo

Els assistents han elaborat una sobrecoberta de protecció amb paper barrera i una protecció semirígida de conservació amb cartolina de pH neutre

 

Com protegir i conservar els llibres i les enquadernacions? Això és el que han après i posat en pràctica els participants al tercer seminari sobre Conservació i Protecció de Documents organitzat pel Servei de Patrimoni Bibliogràfic i Documental de l’IEI. Segons ha explicat la responsable de l’activitat, Sílvia Farrús, s’han explicat i aplicat eines bàsiques de conservació preventiva.

La formació, que s’ha realitzat durant aquest mes de maig, s’ha estructurat en tres sessions lectives que s’han desenvolupat a la mateixa Biblioteca de l’IEI. Impartit per la restauradora-conservadora Anna Ferran, el curs ha consistit en una petita part teòrica inicial on s’han exposat les principals amenaces i degradacions del patrimoni documental i s’han aportat unes nocions bàsiques per a la conservació de llibres i documents.

Una introducció inicial, en cadascuna de les sessions, que ha servit per prendre consciència de la importància de la conservació preventiva i de les petites accions encaminades a prevenir riscos, com és la manipulació conscient i la importància de l’emmagatzematge dels documents. En aquest sentit, Sílvia Farrús ha apuntat que s’ha volgut “potenciar la vessant pràctica”, com en la resta de formacions que des d’aquest departament s’estan duent a terme en els darrers temps, i que, en el cas concret d’aquest seminari, l’objectiu ha estat facilitar nocions de “conservació preventiva per tal de no haver d’arribar a la restauració”.

Els assistents –tant professionals del món dels museus, arxius i biblioteques com ciutadans sense relació amb aquest àmbit– han pogut familiaritzar-se i conèixer els materials propis per protegir documents. D’aquesta manera, la pràctica realitzada en aquest seminari ha estat l’elaboració d’una sobrecoberta de protecció amb paper barrera i d’una protecció semirígida de conservació amb cartolina de ph neutre.

En aquest tercer Seminari s’ha fet incís en l’elaboració d’eines de protecció de les enquadernacions. Altres pràctiques realitzades en els anys anteriors van estar encaminades a la neteja mecànica dels documents i la consolidació d’estrips i en la correcta manipulació tot elaborant cantoneres i sistemes de protecció de documents rígids i transparents (per a gravats, fotografies, fulletons...) i confeccionant un faristol com a suport per a llibres.

Sílvia Farrús també ha explicat que la Biblioteca preveu continuar realitzant aquest seminari per seguir tractant altres casuístiques i donar a conèixer, d’aquesta manera, la importància de la conservació documental.

Cal remarcar, a més, que el Servei té encetada una altra línia de formació, els Seminaris de lectura i transcripció de documents, que aquest mes de novembre arribaran a la seva vuitena edició i, al mateix temps, preveu encetar-ne una de nova, a l’octubre, d’Introducció a la Cal·ligrafia. Uns tallers centrats en els objectius que, a trets generals, la Biblioteca té establerts com a fonamentals com són la conservació, la difusió i la recerca dels fons del Servei.