Els alumnes de 1r de Batxillerat Artístic del Màrius Torres exposen a l’IEI el resultat de les seves creacions al voltant de la boira

20/06/2024
La mostra ‘Terraboira’ ofereix propostes artístiques elaborades durant tot el curs i relacionades amb aquest element tan típic del nostre paisatge

 

L’Espai iX de l’Institut d’Estudis Ilerdencs acull des d’aquest dijous l’exposició ‘Terraboira’, que dona cabuda als projectes i treballs dels alumnes de 1r de Batxillerat Artístic de l’Institut Màrius Torres de Lleida.

 
La mostra, que es podrà visitar fins al 21 de juliol, s’ha inaugurat avui en un acte que ha comptat amb la presència de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, que ha celebrat que s’ompli la sala amb creacions de joves artistes.

 
El terme ‘Terraboira’ fa referència a un neologisme, una paraula inventada que s’ha creat per a aquesta exposició, inspirada en el text introductori del llibre ‘Els noms populars de núvols, boires i vents a l’Urgell’, d’Albert Manent i Joan Cervera, on es parla de l’airecel. ‘Terraboira’ podria ser una paraula sorgida de la conjunció copulativa, unint allò que ens és propi en dos sentits: els camps llaurats i la boira, en la nostra escenografia vital.

 
Així, ‘Terraboira’ és el resultat de processos d’investigació que han durat tot el curs acadèmic, desenvolupats dins l’assignatura de Projectes Artístics. Com si fossin artistes contemporanis, els/les alumnes han investigat la boira des de diferents punts de vista i interessos personals: la seva presència real dins les nostres contrades; la importància que pot tenir per als cultius; i la seva personificació, convertida en un personatge real d’aquí, que ens parla en to irònic de la seva possible desaparició a causa del canvi climàtic i les repercussions que això podria tenir en el nostre futur.

 
També s’han explorat carrers amb noms de boira, com el de Josep Boira, de la Granja d’Escarp, que dona veu i visibilitat a un exalcalde durant la Segona República, exiliat a França durant el règim, o s’han fet algunes obres inspirant-se en cançons com ‘Boira Plana’, de la poetessa Carme Romia, de Seròs.
 

A més, alguns alumnes han associat la boira a metàfores, com aquella que amaga identitats o actua com a censura, o fent referència als records fragmentats associats a les absències provocades per malalties com l’Alzheimer. També s’ha explorat la part més científica d’aquest fenomen meteorològic, indubtablement típic del nostre paisatge.