El testimoni fotogràfic del canvi climàtic, protagonista d’una exposició a l’IEI de la mà d’Alfons Rodríguez

13/09/2024
L’autor utilitza imatges captades durant més de dues dècades en una trentena de països per tal de conscienciar sobre la necessitat d’actuar de manera urgent per evitar la destrucció del planeta

 

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha estrenat aquest divendres l’exposició ‘The Melting Age’, del fotògraf documental Alfons Rodríguez. La mostra, que explora les conseqüències del canvi climàtic amb l'objectiu de conscienciar sobre la necessitat urgent d'actuar, es podrà veure a l’Espai iX fins al 3 de novembre.

A través de fotografies preses al llarg de més de dues dècades en més de trenta països de tots els continents, ‘The Melting Age’ (L’edat del desgel) il·lustra les causes i impactes de la crisi climàtica provocada per l’ésser humà al nostre planeta. La mostra destaca el desglaç a Groenlàndia i l'Antàrtida, l'augment del nivell dels oceans i els efectes sobre els ecosistemes marins. També aborda l'explotació irresponsable dels recursos naturals que ha provocat el canvi climàtic. A través de les imatges, Rodríguez evidencia el contrast entre l'excés d'aigua salada i la falta d'aigua potable, i la ironia de com els recursos que causen el desglaç són vistos com a oportunitats d'explotació.

Malgrat això, segons Alfons Rodríguez, “ens entestem en veure-ho d’una altra manera i no ens adonem de la problemàtica que tenim a sobre”. És per això que l'exposició és una crida a la reflexió i a la necessitat d’endegar una acció immediata per tal d’abordar la crisi climàtica i dirigir-nos cap a un futur més sostenible, evitant així la destrucció del planeta.

Les imatges que formen part de la mostra s’han captat als Emirats Àrabs, Sierra Leone, Bangladesh, Espanya, Estats Units, Rússia (Sibèria), Namíbia, Bielorússia, Antàrtida, Xile, Argentina, Islàndia, Groenlàndia, Andorra, Indonèsia, Austràlia, Illes Galápagos, Panamà, Noruega, Ruanda, Moçambic, Sud-àfrica, Haití, l’Índia, Filipines, Madagascar, Níger, Malàisia, el Perú, el Regne Unit, o Myanmar. Les fotos s’han publicat en mitjans com ‘National Geographic Magazine’, ‘The New York Times’, ‘El Pai?s’, ‘Geo’, ‘The Courier’, ‘El Mundo’ i ‘Vogue’, entre d’altres, i han estat reconegudes amb prestigiosos premis, i la col·lecció s’ha presentat en ciutats com Nova York, València i Brussel·les, així com a la COP28, als Emirats Àrabs Units.

L’exposició es divideix en set blocs: canvi climàtic antropogènic: industrialització i contaminació; escalfament global: l’edat del desgel; augment del nivell del mar: la terra contra l’aigua; la vida amenaçada; tempestes, inundacions i sequeres; desaparició de masses forestals; i actuar, conscienciar, preservar.

 

L’autor, Alfons Rodríguez

Alfons Rodríguez ha viatjat i treballat en 107 països i la seva obra gràfica s’ha exposat en diversos països d’Amèrica, Àfrica, Europa i Àsia. És autor de diversos llibres i codirector dels llargmetratges documentals ‘The Sleeping Land’ i ‘Indestructibles’, seleccionats en importants festivals internacionals. Ha col·laborat amb organitzacions, fundacions i agències internacionals com Nacions Unides; Oxfam; Fundació Solidaritat, de la Universitat de Barcelona; Metges Sense Fronteres; UNICEF o Acció contra la Fam.

Ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Reportatge Social i amb el Premi Godó, de Fotoperiodisme. A més, ha obtingut una menció d’honor a l’International ETTL Photo Awards, dins The Open Society Initiative for West Africa, pel seu treball sobre les conseqüències de l’Ebola a l’Àfrica occidental, i una altra a l’Aspa Awards, per ‘The Sleeping Land’. També ha guanyat el Premi Saliou Traoré, i ha estat finalista als Fetisov Journalism Awards dos anys consecutius, i als True Story Awards, amb el seu projecte ‘Indestructibles’ (www.indestructiblesafrica.org).