El primer Seminari de Cal·ligrafia de l’IEI acaba amb un balanç positiu després de tres sessions en què han participat 13 alumnes

19/11/2024
L’activitat compleix amb un doble objectiu, formatiu i per posar en valor el fons patrimonial de la casa

Després d’aquesta estrena centrada en la lletra carolina, la voluntat és seguir l’any vinent amb la lletra itàlica


La primera edició del Seminari de Cal·ligrafia que ha organitzat la Biblioteca de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) s’ha tancat aquest dimarts amb la celebració de la darrera de les tres sessions programades pels dies 5, 12 i 19 de novembre. El balanç és molt positiu, tant per part dels 13 alumnes que hi han participat com per l’equip docent, encapçalat per la dissenyadora gràfica i experta en cal·ligrafia, Laia Soler.

Aquesta darrera sessió ha comptat amb la presència del director de l’IEI, Andreu Vàzquez, que ha volgut donar el seu suport a una activitat que s’emmarca dins del seguit d’accions formatives que implementa la Biblioteca i que, com en tots els casos, serveixen per posar en valor el fons patrimonial de l’IEI.

La primera sessió del Seminari de Cal·ligrafia es va iniciar amb una introducció teòrica i amb la visita al Servei de Patrimoni Bibliogràfic i Documental de l’IEI per veure alguns dels pergamins i manuscrits del fons de la casa. La resta de seminari ha estat eminentment pràctic, avançant en el coneixement de la lletra carolina, repassant tot l'abecedari en minúscules i, ja en la darrera sessió, introduint les majúscules. Els alumnes han pogut practicar amb els textos facilitats per la docent, basats en la Bíblia Sacra de la Seu d'Urgell (segle X), i a poc a poc, han anat deixant la rigidesa inicial per poder gaudir amb l’escriptura.

Segons ha explicat la responsable del Servei de Patrimoni Bibliogràfic i Documental de l’IEI, Sílvia Farrús, aquest primer Seminari de Cal·ligrafia ha estat una introducció per començar a familiaritzar-se amb les lletres històriques. Està planificat, per a l’any vinent, fer un segon seminari per conèixer la lletra itàlica i, a poc a poc, anar-lo consolidant, tal com fa el Servei amb la resta de seminaris que organitza, per “posar en valor els nostres fons i, a la vegada i sobretot en aquest cas, per atansar i difondre la cal·ligrafia, una disciplina que forma part del nostre patrimoni cultural”.

Farrús ha destacat que “la valoració global és molt bona, no només pel contingut, sinó també, i això és extrapolable a la resta de seminaris, perquè aquestes sessions ajuden a fer comunitat”, ja que les persones que s’inscriuen als seminaris que organitza la Biblioteca “normalment miren de venir a les altres formacions que planifiquem i ja esperen les novetats que oferim”. En aquest sentit, Sílvia Farrús ha precisat que, de cara a l’any vinent, hi ha més tallers pensats “per oferir nous continguts i noves mirades”, i que, a causa de l’èxit, s’estudiarà la possibilitat de doblar grups, com ja es fa al seminari de transcripció de documents, que precisament aquest dimecres inicia la seva vuitena edició.