El físic i poeta David Jou enceta el periple per l’IEI del cicle de conferències de l’IREL del curs 2024-25, dedicat a la transcendència

13/02/2025
L’Aula Magna acull les tres darreres sessions d’un cicle que consta de set xerrades

 
El cicle de conferències de l’IREL (Institut de Recerca i Estudis Religiosos de Lleida) per al curs 2024-25 ha iniciat aquest dijous el seu periple per l’Institut d’Estudis Ilerdencs amb la xerrada ‘La transcendència de la ciència’ que ha ofert el físic i poeta David Jou. És la cinquena de les set que formen el cicle i la primera de les tres que tindran com a escenari l’Aula Magna de la institució, que avui s’ha omplert de gom a gom.

En aquesta edició, el cicle té com a eix ‘La transcendència avui’, una temàtica que s’aborda des de diferents àmbits o sabers. En el cas d’avui, David Jou, una figura reconeguda internacionalment tant dins el sector científic com en el de la poesia, ha ofert la seva particular mirada des de la ciència. Jou ha fet palès que, tot i que pot semblar que hi ha oposició entre la transcendència i la ciència, es tracta d’un tema que es pot abordar amb tot el rigor d’aquest enfocament científic. David Jou ha estat catedràtic de Física de la Matèria Condensada a la UAB fins al 2018 i és doctor honoris causa de la Universitat de Girona.

El cicle de conferències 2024-25 de l’IREL es va posar en marxa el 17 d’octubre passat al Rectorat de la Universitat de Lleida amb la lliçó inaugural titulada ‘Jesús de Natzaret, la transcendència en la història’, a càrrec del teòleg Joan Torra. Va seguir a la seu de l’IREL amb la psicòloga Marta Trepat i ‘La dimensió transcendent de la persona’ (14 de novembre); la filòloga Àngels Santa i ‘La transcendència en la literatura’ (12 de desembre); i la historiadora Dolors Bramon i ‘El present com a regal’ (16 de gener).

L’IEI ha pres el relleu avui i també acollirà les dues darreres conferències del cicle, en tots els casos a les 18.00 hores a l’Aula Magna: el 13 de març amb el professor de filosofia Josep Maria Forné, que parlarà del ‘Futur de la humanitat’, i el 10 d’abril amb el teòleg Ramon Prat, que tancarà el curs parlant de ‘Present i transcendència’.