El 5è festival Natures aplegarà 17 propostes de dansa i arts els dies 5 i 6 d’octubre a l’entorn rural de l’Alzina, a la Noguera

17/09/2024
La mostra, que s’ha presentat a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, passa a ser bianual i seguirà centrant la seva programació en les relacions que s’estableixen entre art, dansa i natura

Les residències de creació artística tindran lloc del 21 de setembre al 4 d’octubre amb la col·laboració dels alumnes d’arts plàstiques de l’Escola d’Art Ondara (Tàrrega) i el seguiment fotogràfic de sis artistes de la fira FotARtC (Cabanabona)

 

El festival Natures esdevindrà, els dies 5 i 6 d’octubre, a l’Alzina, un punt de trobada en què confluiran diverses propostes artístiques de dansa i arts plàstiques que prèviament hauran treballat els artistes creadors en les residències que hauran dut a terme al mateix entorn, a la Noguera.

El festival s’ha presentat aquest dimarts a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs en un acte en què han participat la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, i una de les promotores del certamen, la coreògrafa i ballarina Olga Tragant. També hi han assistit l’altre promotor, l’artista plàstic Jaume Amigó, i el director de l’IEI, Andreu Vàzquez. La presentació ha anat precedida d’una intervenció artística a l’avinguda Blondel de la ballarina, coreògrafa, docent i artista plàstica Berta Baliu, una de les artistes que es podrà veure al festival.

Rufach ha definit el festival Natures com “una demostració que la cultura té cabuda a tot arreu i que se’n pot gaudir a qualsevol racó del país”. Rufach ha volgut destacar també que els seus organitzadors, “amb una gran sensibilitat i un gran esperit, han fet de l’Alzina un punt de trobada per a aquest festival”.

Fins a 17 propostes artístiques de l’àmbit de la dansa i les arts plàstiques formaran part de la programació de la 5a edició del festival en aquesta petita localitat de la Noguera de tan sols una vintena d’habitants. El Natures tindrà caràcter bianual a partir d’aquesta edició “per tenir temps de pair-lo, nodrir-lo i tornar-lo a cultivar”, tal com han explicat els seus impulsors, que també han anunciat que les entrades ja estan disponibles al web www.festivalnatures.com.

Entre les novetats d’enguany cal destacar la participació dels alumnes d’art plàstiques de l’Escola d’Art d’Ondara (Tàrrega), que assistiran els artistes residents que del 21 de setembre a al 4 d’octubre estaran treballant en les sis creacions que es mostraran durant la tarda del diumenge 6 d’octubre. També s’ha acordat una col·laboració amb la fira fotogràfica FotArtC, que acull la localitat de Cabanabona (Noguera), gràcies a la qual sis fotògrafs faran un seguiment exhaustiu dels artistes seleccionats per al programa Residències de creació. Els resultats es presentaran durant la tercera edició de FoTArtC (juliol de 2025) en una exposició a l’espai tragantCamp, seu del Natures.

 

La programació

Amb la videocreació ‘Artistes amb tractors’, homenatge a la pagesia ideat i realitzat per Sara Boldú, es donarà el tret de sortida a la trobada, que prosseguirà amb la representació d’una sèrie de treballs creats i actuats en altres indrets que s’hauran integrat en els diferents espais de la perifèria del poble. ‘Ruge’, de Cecilia Colacrai; ‘Stocoma’, de Clémentine Télefort i Lisard Tranis, i ‘El Baile de la Zurda’, de LaCerda, són peces que s’interessen per temàtiques sobre la naturalesa humana, és a dir, el pas del temps, el ritual i la llibertat. La jornada de dissabte es clourà amb el concert a piano i veu de Maria Coma, que interpretarà peces musicals del seu darrer disc, ‘Vocal Roots’.

Amb l’objectiu d’oferir propostes més properes i, alhora, sobre memòria rural del territori, l’organització ha programat per al diumenge al migdia una sessió d’històries sobre el forn comunal de l’Alzina a càrrec de l’actriu Patrícia McGill i de Carme Marquilles, veïna i gran coneixedora de l’Alzina, en què la coca i el pa es convertiran en els grans protagonistes juntament amb els contes populars que s’hi relataran. Les precediran la presentació de la mostra d’instal·lació land art ‘Cervell germinal’, de l’artista visual Mireia Mateo, que neix a partir de l’escorça d’un arbre, i el taller ‘Arrela a la natura’, amb què la comunicadora Marta Coll Autet facilitarà als inscrits la connexió amb la natura i el “retorn” a ells mateixos. “Una de les singularitats més rellevants del Natures és que potenciem un art sostenible i saludable que té cura del medi ambient i del benestar de les persones”, ha recordat Tragant.

A la tarda, un cop finalitzat el recorregut itinerant per les “peces cultivades a l’Alzina”, és a dir, les propostes que els artistes residents hauran “cultivat” a l’Alzina del 21 de setembre al 4 d’octubre mitjançant els llenguatges de la dansa i les arts plàstiques, serà el torn de participar en una de les novetats de la jornada: es tracta d’una acció artística col·lectiva per part de l’artista Alfredo Guillamón, al seu torn protagonista de l’última parada de l’itinerari artístic. Segons Tragant, la interacció entre públic rural i urbà i de generacions diverses donarà lloc a un terreny comú inexplorat fins a la data”. Jaume Sanchis al saxo i Xavi Monge al piano clouran jornada i festival amb una sessió de jazz en viu.

Tal com ha remarcat Olga Tragant, la mostra gira al voltant de propostes artístiques que dialoguen amb la natura, concretament amb el paisatge rural del lloc. Enguany s’ha tornat a optar per diferenciar el grup de “peces cultivades a l’Alzina” durant les residències, que se situen al camp i els bosquets pròxims, i les peces que arriben fetes, les quals s’acaben ubicant prop del poble. Així mateix, “les unes han conviscut amb el territori durant deu dies aproximament i se’ls proposa el diàleg amb la natura, mentre que les altres són acollides pel festival perquè tenen temàtiques que estan en sintonia amb les inquietuds del Natures”, ha argumentat la ballarina i coreògrafa.

Així doncs, les “peces cultivades a l’Alzina” escolten, dialoguen i/o confronten la saviesa de la natura, mentre que els espectacles creats fora del territori posen la seva atenció en diferents aspectes de la “naturalesa humana”. Els seleccionats d’enguany, que duran a terme les seves respectives residències a l’Alzina, seran: ‘Descalçament’ (Irene Baró i Enric Camats), ‘Les neurones de la natura’ (Susana Malagón), ‘La tremendina’ (Cia Berta Baliu), ‘Flor de candela’ (Alfredo Guillamón), ‘Será Paisaje-Oler camino’ (Natalia Jiménez) i ‘Mimesis_casa (Livia Paolo Di Chiara).