Aitona referma la seva aposta per la memòria històrica i pel llegat de Robert Capa amb la segona edició dels premis que homenatgen el fotoperiodista

31/03/2025
Els guardons contemplen dues modalitats: a la millor fotografia sobre les guerres presents i al millor treball de recerca sobre la Guerra Civil

 

Honrar la memòria històrica, augmentant el coneixement científic de la Guerra Civil a les Terres de Lleida, és la raó de ser dels Premis Robert Capa, la segona edició dels quals s’ha presentat aquest dilluns a l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Els guardons responen a una iniciativa impulsada per l’Ajuntament d’Aitona que compta amb el suport de l’IEI i de la Diputació de Lleida, i que contemplen dues modalitats: a la millor fotografia sobre les guerres presents i al millor treball de recerca de la Guerra Civil.

L’acte de presentació s’ha celebrat a l’Aula Magna i ha comptat amb la participació del director de l’IEI, Andreu Vàzquez, i de l’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol.

Vàzquez ha destacat que es confirma, amb aquesta segona edició, la continuïtat d’uns premis que “emmarquen Aitona amb la memòria històrica i l’activisme cultural”.

En aquesta mateixa línia s’ha expressat Rosa Pujol, que ha recordat que aquests premis “van néixer amb la voluntat de mantenir viva la memòria històrica, fomentar la investigació i retre homenatge a un dels fotoperiodistes més influents del segle XX, Robert Capa”. Pujol ha afegit que “Aitona és una terra marcada per la Guerra Civil, un passat que forma part de la nostra identitat com a poble i que cal recordar per reflexionar i aprendre del passat”.

Els Premis Robert Capa pretenen, per una banda, donar visibilitat a persones, documents i treballs que contribueixin a divulgar els fets ocorreguts durant la Guerra Civil, especialment al Front del Segre, i preservar la memòria col·lectiva; i, per altra banda, homenatjar el fotoperiodista de guerra pioner als anys trenta, Robert Capa, que va fer un reportatge ampli i exhaustiu de l’atac de l’exèrcit republicà a Aitona i la zona de la Serrabrisa al Baix Segre. Tot plegat en una mostra més de l’aposta d’Aitona per la recerca i la difusió del llegat de Robert Capa i en reconeixement a la seva memòria.

És per això que s’han establert dues categories. D’una banda, la investigació històrica i la recerca periodística o científica com a difusió de continguts relacionats amb el Front del Segre especialment i sobre la Guerra Civil i els seus efectes a Catalunya en general; i de l’altra, la imatge, premiant aquelles fotografies que identifiquen territoris en guerra i els efectes d’aquests conflictes en la societat actual.

Així, el Premi a la millor fotografia d’autor sobre les guerres presents està dotat amb 2.000 € i un trofeu commemoratiu. La imatge guanyadora i les imatges finalistes formaran part d’una exposició temporal. Quant al Premi al millor treball de recerca sobre la Guerra Civil, té la mateixa dotació i es valorarà la rellevància i l’originalitat de la proposta, la coherència i el rigor en la metodologia dels treballs i la contribució i avenç dels estudis a la memòria històrica.

Josep Maria Solé Sabaté, doctor en història contemporània per l’UAB, serà el president del jurat, del qual també en formaran part el director de l’IEI, Andreu Vàzquez, i el regidor de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament d’Aitona, Eusebio Valera. A més, en el cas del premi de fotografia, també seran membres del jurat la fotoperiodista Sandra Balsells, el periodista i representant del Col·legi de Periodistes de Lleida, Francesc de Dios, i la fotògrafa de premsa, Roser Vilallonga. En el cas del premi de recerca, també integraran el jurat el professor de l’àrea d’Història contemporània del Departament d’Història de la UdL, Manel López, i l’arxivera i historiadora, Anna Esteve. Els premiats i finalistes s’anunciaran el 7 de novembre i l’acte de lliurament se celebrarà abans del 4 de desembre.