Preludi 23







'Preludi 23' posa 'So de somnis' a l'any nou amb l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell a Artesa de Segre de la mà de l'IEI



Joan Talarn, president de la Diputació i de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, ha assistit al concert, que enguany ha arribat a la seva tercera edició

El públic assistent al Cubbtural ha pogut gaudir d'un repertori basat en dos suites de Txaikovski com són 'El Trencanous' i 'El Llac dels Cignes'



Artesa de Segre, a la Noguera, ha estat l'escenari, aquest diumenge, de la tercera entrega de 'Preludi', el concert amb el qual l'Institut d'Estudis Ilerdencs dona la benvinguda a l'any des del 2021, sempre amb l'Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida com a protagonista.

El concert ha comptat amb la presència, entre d'altres, de Joan Talarn, president de la Diputació i de l'Institut d'Estudis Ilerdencs; d'Estefania Rufach, vicepresidenta segona de la Diputació i vicepresidenta de l'IEI; Juanjo Ardanuy, director de l'IEI; i Maria Cusola, alcaldessa d' Artesa de Segre.

En aquesta ocasió, 'Preludi' ha adoptat el nom de 'Preludi 23' i l'epígraf de 'So de somnis' per oferir, davant el públic que s'ha aplegat al Cubbtural d'Artesa de Segre, un repertori basat en dos suites del compositor romàntic Piotr Ilitx Txaikovski com són 'El Trencanous' i 'El Llac dels Cignes'.

'So de somnis' feia referència al paper de la música com a mitjà per deixar volar la imaginació i la fantasia, més enllà de les paraules i de les imatges, a les quals estem sovint més acostumats. Per plasmar aquesta voluntat en un programa simfònic, l'Orquestra Julià Carbonell ha ofert, sota la direcció d'Alfons Reverté, dos suites que tenen en comú ser la banda sonora de sengles ballets que ens acosten al món dels contes, de la fantasia i fins i tot dels somnis.

Tal com ha recordat Joan Talarn en la seva intervenció, l'elecció d'Artesa de Segre com a escenari de 'Preludi 23' ha obeït al fet que, l'estiu passat, aquesta localitat i altres poblacions properes de la Noguera es van veure colpides per diferent incendis. És per aquest motiu que l'IEI va voler donar la benvinguda al nou any des d'aquest escenari i traslladar a tothom el seu desig de pau, felicitat i cultura, en aquesta ocasió a través d'una música que ha convidat a somiar i a creure que un futur millor és possible. Tot plegat, ha dit Joan Talarn, "per començar un cicle de 365 dies amb els millors dels ànims i les predisposicions", i com a "símptoma de vitalitat i resiliència, la mateixa amb la qual vau defensar-vos fermament en el trist episodi dels focs de l'estiu passat".

Talarn també s'ha referit al fet que, sota la denominació de 'Preludi', aquest és el tercer any en què l'Institut d'Estudis Ilerdencs rep l'any nou amb un concert de l'Orquestra Julià Carbonell a diferents poblacions de la nostra demarcació, amb la qual cosa ja "consolida una tradició per a les nostres comarques" consistent en "iniciar cada Any Nou amb música des d'una de les poblacions de la demarcació".

En aquest sentit, el president de la Diputació ha destacat la bona predisposició del tots els pobles, en aquest cas d'Artesa de Segre, per acollir el concert, tal com ja va passar al 2021 amb Tremp, una localitat aleshores força sacsejada per l'impacte de la Covid, i al 2022 amb Alcoletge, que va acollir un programa de música de ball a través de la història, en el que volia ser una invitació a recuperar el contacte personal, un cop superada pitjor fase de la pandèmia.

Joan Talarn ha acabat la seva intervenció posant en valor "l'orgull de ser rural, de ser de poble, l'aposta per allò que és local, que és nostre i ens fa singulars", en aquest personificat en Artesa de Segre, "un dels municipis que representa què és viure al món rural, amb 20 nuclis de població més la capital en un terme municipal molt gran amb una baixa densitat de població".