Errant 23

El Cogul, a les Garrigues, va acollir enguany del 15 i 22 d’abril, la quarta edició de l'Errant, el festival d'Art i Pensament, organitzat per l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.

L’esdeveniment va oferir, al llarg de dos caps de setmanes, un total de vint-i-dues activitats destinades a tots els públics i totes elles gratuïtes. Instal·lacions artístiques, concerts, accions poètiques i converses configuren un menú que recorrerà els espais emblemàtics de la Roca dels Moros, una referència de l'art rupestre de l'arc mediterrani, de les tombes del Saladar, amb la necròpolis d'origen visigòtic i medieval, i del poble del Cogul.

L'Errant arrencarà el dissabte 15 a la Roca dels Moros amb la 'Missa primera. Pa, amor i fantasia', una acció poètica i musical oficiada pel 'Dígraf del desitx' (Meritxell Cucurella-Jorba) amb la complicitat de la 'Santíssima Marededéu del Barranc Roig' i el clarinetista Roger Conesa Mathioux.

Per aquest dia també s’ha programat una caminada fins a les tombes del Saladar que desvetllarà la connivència entre aquesta necròpolis, l'espai bastit de roca natural que l'envolta, i les creacions artístiques efímeres de Nil Nebot, David Ribas, Irena Visa, Rosó Cusó i Jaume Geli. A continuació, el geòleg i escalador Eloi Saula explicarà d'una forma científica i alhora didàctica la bellesa dels fenòmens naturals i geològics que configuren la vall del Set.

Cap al migdia, i ja de retorn a la Roca dels Moros, l'artista Jordi Abelló mostrarà al públic que l'art prehistòric no s'ha extingit, i la historiadora de l'art i alcaldessa del Cogul, Anna Torres Fernández, convidarà tothom a la visita comentada al conjunt de les pintures rupestres del Cogul.

Després de dinar, l'escriptora i filòsofa Núria Bendicho i l'escriptora i professora de teoria i literatura comparada, Núria Perpinyà, conversaran, sota el títol de 'Mons llunyans, mons propers', sobre l'extensa obra de l'escriptora lleidatana i sobre creació literària. A continuació, l'artista Marta Bisbal i la comissària Diana Padrón presentaran el mapa d'autor de l'Errant. I, per acabar la primera jornada, la veu de la cantautora menorquina Anna Ferrer presentarà 'Perenòstic', un disc de sons contemporanis d'arrel folk dirigit per El Niño de Elche; i, com a cloenda, l'artista i poeta David Ymbernon i l'artista multidisciplinari i músic Xavi Lloses presentaran 'Aviat serà Aviat', un concert on la poesia i la música es fusionen en una festa major de conceptes.

La segona jornada de l’Errant arribarà el dissabte següent, 22 d'abril. L’activitat començarà a la Roca dels Moros amb una visita guiada a les pintures rupestres i la visita a l'obra artística de Jordi Abelló. Posteriorment, els més petits aprendran a la plaça Major del Cogul a ser artistes del neandertal al costat de l'artista neo-rural Nil Nebot. Una mica abans del migdia, l'activista cultural i poeta Meritxell Cucurella-Jorba i els homes de pedra i la terra de les Garrigues Òscar Bru Rué, Eduard Pastí Carré i Ricard Bonet (lo Cabòries), conversaran sobre la terra i la comarca. A l'hora del vermut, la cantautora Laia Llach presentarà el seu disc 'Sol d'hivern'; i, en acabat de dinar, el músic dublinès establert a les Garrigues, Brian Caffrey, acompanyat d'Àlex Gaspa, Xavi Roma i Quim Ramon, embolcallaran el públic d'una experiència musical que va a cavall del folk i el pop.

A la tarda, el públic es desplaçarà en una breu excursió fins a les Tombes del Saladar, on, a més de fer un tomb comentat per les obres efímeres que els artistes convidats a l'Errant hi hauran instal·lat, es podrà gaudir de moments únics farcits de melodies impregnades d'alta sensibilitat amb del cor Euridice de les Borges Blanques, que, dirigit per Dolors Ricart, oferirà 'Rústic de secà', un repertori inèdit inspirat en la música que es feia fa mil anys. I, com a colofó emotiu de l'Errant, l'artista, cantant i performer Elena Tarrats actuarà envoltada per les tombes medievals del Saladar i el paisatge de roca de la vall del Set.

L'Errant porta, des de l'any 2020, la cultura de la demarcació de Lleida. La primera edició es va fer a l'Alta Ribagorça, la segona al Solsonès, el 2022 a Gósol, i aquest 2023 al Cogul (les Garrigues). L’objectiu és desplegar la cultura com a espai de convivència, relació i cohesió social, com a espai d'art i d'expressió lliure, com a espai que incentiva la reflexió crítica entorn del món en què vivim i com a espai que promou i dona a conèixer el patrimoni cultural, artístic i paisatgístic de les comarques lleidatanes.

Podeu consultar tota la programació al web: www.errantfest.cat.